Pokud pijete hodně kávy, váš mozek za to později draze zaplatí

 Zdraví 
27. července 2021 08:15 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Málokdo ví, kolik kávy je už zkrátka moc Depositphotos
Káva je velmi oblíbeným nápojem. Díky tomu se stále vedou diskuze o tom, kolik kávy denně můžeme vypít, co je zdravé a co už ne, na co je káva dobrá a na co naopak není. Nyní je tu nová studie, která naznačuje, že příliš mnoho kofeinu by mohlo zmenšit objem mozku a zvýšit riziko demence.

"Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě,“ říká epidemioložka Kitty Pham z University of South Australia. "Přestože je globální spotřeba více než devět miliard kilogramů kávy ročně, je zásadní, abychom porozuměli potenciálním dopadům jejího pití na zdraví.“

Kolik šálků kávy je už moc?

Studie zjistila, že lidé, kteří pijí šest nebo více šálků kávy denně, mají o 53 procent vyšší šanci na demenci než ti, kteří si dají jedno či dvě kafe denně.

Nutno dodat, že tato studie je nejrozsáhlejším vyšetřováním souvislostí mezi kávou, měřením objemu mozku, rizikem demence a rizikem cévní mozkové příhody a je to také největší studie, která zohledňuje objemová data zobrazování mozku.

Přitom starší studie prokázaly, že káva dokáže rovněž mozek zdravě stimulovat a také nás udrží v bdělém stavu, nový výzkum se na pití kávy podíval z jiného úhlu. Po zohlednění proměnných, jako je pohlaví, věk, BMI a dlouhodobé nemoci, našli vědci vztah mezi konzumací většího množství kávy a menším celkovým objemem mozku, jakož i zvýšeným rizikem demence.

Tato studie se ovšem nezabývala tím, k čemu by mohlo vést zmenšení mozku. Zatímco jak šedá hmota, tak bílá hmota pomáhají ovládat motorické a smyslové funkce, je obtížné spojit případný úbytek této hmoty s konkrétními výsledky chování nebo mozkové činnosti. Smršťování mozku je také něco, co se přirozeně stává během stárnutí a některé studie naznačují, že může existovat souvislost mezi jeho objemem a demencí.

Dvě tři kávy denně jsou v pořádku

"Zjistili jsme, že vyšší spotřeba kávy byla významně spojena se sníženým objemem mozku, konkrétně vypití více než šesti šálků kávy denně vás v zásadě může vystavit riziku mozkových onemocnění, jako je demence a mrtvice,“ říká Pham.

Není ovšem jasné, proč k tomu dochází. Proto je třeba udělat ještě další výzkumy a zjistit, jak kofein a káva interagují s mozkovými buňkami, ať už jsou tyto interakce pozitivní, nebo negativní.

"Typická denní spotřeba kávy je někde mezi jedním a dvěma standardními šálky kávy,“ říká epidemioložka Elina Hyppönen z University of South Australia. "Samozřejmě, i když se jednotkové míry mohou lišit, pár šálků kávy denně je obecně v pořádku. Pokud však zjistíte, že vaše spotřeba kávy směřuje k více než šesti šálkům denně, je na čase s tím něco rychle udělat.“ Dále čtěte: Zdravě jíst můžete i bez vaření. Zde jsou nápady, jak na to.

Zdroj: Tandfonline.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod