Za tvorbou akné stojí často některé potraviny. Odbornice radí, kterým je lepší se vyhnout
Za tímto závěrem stojí několik desítek studií, které jejich autoři prováděli dokonce celou řadu let. Byli tak schopni dát dohromady seznam potravin, které prokazatelně zhoršují kvalitu pleti.
Které potraviny tedy souvisejí s akné
Profesorka Gabriella Fabbrocini, odbornice na akné z neapolské univerzity v Itálii, říká, že "strava s vysokou glykemickou zátěží a častá konzumace mléčných výrobků, zejména mléka z mléčného koncentrátu a odstředěného mléka, jsou hlavními faktory při vytváření vazby mezi stravou a akné.“
Vysokou glykemickou zátěží (GL) se rozumí potraviny se sacharidy, které se v těle rychle rozkládají. Patří mezi ně sladká jídla a nápoje, bílý chléb a rýže.
Tedy mezi potravinami, které zhoršují kvalitu pleti a mají vysoký obsah GL, počítejte mléčné výrobky, tučné jídlo a také čokoládu a samozřejmě fastfood, zatímco faktory, které naopak chrání pleť před tvorbou akné, jsou mastné kyseliny, ovoce a zelenina.
A proč to tak je? Protože potraviny s vysokým glykemickým indexem mohou zvýšit hladinu inzulínu a růstového faktoru 1, který je inzulínu podobný. Oba tyto hormony mohou zvýšit vylučování mazu a změnit složky mazu na ty, které jsou zánětlivé.
Co dalšího způsobuje akné
V životě není nic černobílé, a to platí i pro akné. Potíže s pletí mohou mít mnoho dalších faktorů, nejenom nesprávné stravování. A to znamená, že i když se vyvarujete výše uvedených nebezpečných potravin, vaše problémy s akné se nemusí významně vylepšit.
Výskyt akné je totiž spojen také s hladinami hormonů, které se mohou měnit během puberty, menstruačních cyklů a těhotenství. Svoji roli samozřejmě může hrát i genetika a reakce na léky nebo kosmetické výrobky.
A i když je zapotřebí ještě dalších výzkumů, jsou to také různé diety, po kterých mohou vypuknout problémy s pletí. Dále čtěte: Vlasy v létě potřebují extra hydrataci. Ničí je slunce i voda.
Zdroj info: Metafact.