Obyčejná kedlubna a její neobyčejné benefity pro zdraví

 Zdraví 
17. července 2021 09:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedna větší kedlubna dodá tělu 138 % doporučené denní dávky vitaminu C Pixabay
Pro spousty lidí je kedlubna zcela obyčejná zelenina. Přitom má neskutečné množství zdravotních benefitů. Znáte je?

Kedlubna se poměrně často objevuje na mnoha zahrádkách. Není divu. Její pěstování není vůbec náročné. Objevuje se ve dvou variantách, a to zelené nebo fialové. Je vhodná jak pro studenou, tak i teplou kuchyni. Chuť kedlubny je nasládlá se smetanovým aroma. Kromě plodu se jí také listy. Pokud i vy patříte mezi milovníky kedlubny, víte jaké všechny výhody tato zelenina přináší?

Skvělý antioxidant

Kedlubna je skvělý zdroj antioxidantů. Zvláště fialový druh je bohatý na antokyany, přírodní barviva. Jde o pigmenty, které působí preventivně proti poklesu mentálních funkcí. Z vitaminů a minerálů je určitě na místě zmínit B1, B9, hořčík a fosfor, B6, draslík, měď a mangan. A samozřejmě nesmíme zapomenout i na vitamin C, kterým je kedlubna doslova nadopovaná. Jeden větší plod vám dodá 138 % doporučené denní dávky vitaminu C.  

Posilují srdce a cévy

Pokud si denně dopřejete jednu středně velkou kedlubnu, dodáte do sebe 25 % doporučené denní dávky draslíku. Tento minerál je nezbytný pro kardiovaskulární zdraví a pro udržení krevního tlaku. Kromě toho obsahuje kedlubna rostlinné fytochemikálie,  které rozšiřují cévy a snižují zánět. 

Bojovník proti rakovině 

Univerzitní studie z Jižní Dakoty ukázala, že je kedlubna, podobně jako kapusta či ředkvičky, skvělou prevencí proti rakovině. Konkrétně kedlubna obsahuje rostlinné indoly, které mohou snižovat účinek ženského pohlavního hormonu estrogenu a tím i nebezpečí vzniku rakoviny prsu. Izotiokyanáty zase působí proti rakovině tlustého střeva a konečníku.

Balzám pro střeva

Za denní dávku kedlubny vám budou nesmírně vděčna vaše střeva. S každou kedlubnou se vám dostane 5 gramů vlákniny, což je zhruba 19 % doporučené denní dávky. Tato zelenina je totiž skvělým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Zatímco rozpustná vláknina příznivě ovlivňuje trávení v tenkém střevě, nerozpustná vláknina zase působí v tlustém střevě jako prebiotikum a udržuje tak střeva zdravá.

Skvělá při hubnutí 

Potřebujete zhubnout? Pak vězte, že kedlubna vám v boji s nadbytečnými kily pomůže.  Patří totiž k těm potravinám, které jsou pro redukční dietu jako stvořené. Ve 100 g syrové kedlubny přijmete pouchých 30 kcal (127 kJ), navíc má ještě nízký glykemický index. A to znamená, že pokud si kedlubnu dopřejete jako svačinu, budete se cítit poměrně dlouho sytí a nebudete mít potřebu ještě něco "zobat". Jaké další potraviny jsou vhodné při hubnutí, jsme psali zde.

Zdroj: healthline.com, verywellfit.com

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky