Pár tipů, jak nakopnout metabolismus a urychlit hubnutí v létě

 Zdraví 
07. července 2021 18:22 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na co si dát přes léto pozor a jak nastartovat metabolismus Depositphotos
Obvykle přes léto mívají vysoké teploty nepříznivý vliv na funkci metabolismu. Ten pak může být zpomalený, což v souvislosti s hubnutím nevěstí nic dobrého. Proto vám ukážeme několik dietních tipů, jak přes léto rychle nakopnout metabolismus, co jíst a čemu se vyhnout.

Letní měsíce jsou pro mnohé obdobím nekonečných radovánek. Teplo, slunce, koupání, pikniky, výlety, grilování a posezení venku až do pozdních večerních hodin. Na pořádné jídlo často není chuť ani čas. S pitným režimem to také nebývá slavné. Voda je nahrazována limonádami nebo alkoholem.

Tato nepravidelnost stravy a pitného režimu způsobuje to, že se zpomaluje metabolismus. Ten si pak veškerý příjem energie uchovává do tukových zásob. Ve výsledku pak místo hubnutí akorát na váze nabereme. Na co si dát tedy pozor a jak jednoduše metabolismus nastartovat?

1. Jezte malé porce, ale častěji

Přes léto si jednak zaslouží běžný jídelníček trochu odlehčení, a dále bychom se měli zaměřit na častější konzumaci menších porcí. Je to z toho důvodu, že při velmi horkých letních dnech klesá chuť k jídlu na minimum. I přesto bychom měli tělu dopřát pravidelný příjem energie, jinak metabolismus postupně úplně utlumíme.

2. Nezapomeňte na ovoce a zeleninu

Nastartovat metabolismus a podpořit trávení můžete snadno díky dostatečnému přísunu potravin bohatých na vlákninu. Právě čerstvé ovoce a zelenina jsou skvělým zdrojem vlákniny. Navíc díky konzumaci ovoce a zeleniny skvěle hydratujete tělo. Dbejte tedy na to, abyste každý den měli pořádnou porci ovoce a zeleniny.

3. Zařaďte koření a bylinky podporující správnou funkci metabolismu

Existuje spousta koření i bylinek, které mají schopnost podpořit funkci metabolismu, a tím i podpořit hubnutí. Pokud vás trápí zpomalené trávení, ochuťte si pokrmy koriandrem, fenyklem, kmínem, zázvorem, mátou nebo petrželí. Z máty a zázvoru si můžete udělat skvělé letní limonády či ledové čaje. Navíc si spoustu z těchto bylin jednoduše vypěstujete i v květináči.

4. Buďte aktivní

Správná funkce metabolismu jde ruku v ruce s aktivním životním stylem. Přes horké letní dny však buďte s venkovními aktivitami opatrní, abyste si nezpůsobili úpal. Skvělé jsou však aktivity jako ranní procházka či jogging nebo jízda na kole. Večer se pak můžete zase protáhnout při józe. Nezapomeňte, že existují i speciální jógové sestavy zaměřené na zrychlení metabolismu.

5. Dodržujte pitný režim

Správný pitný režim je v létě jedna z nejdůležitějších věcí pro správné fungování celého organismu. Pitným režimem se však nemyslí pití kávy, černých a zelených čajů, sycených slazených limonád či alkoholických nápojů. Během horkého letního dne vypijte alespoň 3 litry obyčejné či minerální neperlivé vody. Pijte pravidelně po menších dávkách. Do vody můžete přidat lístky bylin jako máty či meduňky nebo kolečka citronu či limetky. Skvěle tak podpoříte metabolismus. Dále čtete: Vědci zjistili, že tři sklenice vína týdně snižují možnost početí u žen až na polovinu.

Zdroj info: How to increase your metabolismwww.indushealthplus.com, www.helthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve