Vědci zjistili, že tři sklenice vína týdně snižují možnost početí u žen až na polovinu

 Zdraví 
02. července 2021 14:30 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Alkohol negativně ovlivňuje možnost otěhotnění u žen Depositphotos
V rámci nové zahraniční studie, kterou publikovali vědci z americké univerzity Louisville, bylo zjištěno, že i tři sklenice vína týdně mohou negativně ovlivnit možnost otěhotnění u žen. Je to z toho důvodu, že alkohol narušuje hormonální cyklus ženy a tím snižuje pravděpodobnost početí. Podíváme se na studii podrobně.

To, že má alkohol velmi nepříznivý vliv na vývoj plodu po celou dobu těhotenství, ví každá žena. Američtí vědci však zkoumali, jaký vliv má konzumace alkoholu na možnost početí u žen. Závěry výzkumu byly překvapivé, neboť se ukázalo, že i 3 sklenice vína týdně můžou zabránit otěhotnění.

Celý výzkum měla na starost doktorka Kira Taylorová, která pracuje na univerzitě Louisville ve státě Kentucky. Studie zkoumala 413 žen ve věku 19-41 let, které byly sledovány po dobu 19 menstruačních cyklů. Tyto ženy zároveň každý den vyplňovaly údaje o tom, kolik a jakého alkoholu vypily. Také poskytovaly vzorek moči každý první a druhý den nového menstruačního cyklu, za účelem kontroly těhotenství.

Nadměrné pití alkoholu vědci definovali jako 6 a více nápojů týdně. Střední konzumaci alkoholu poté jako 3 až 6 nápojů týdně, mírnou konzumací alkoholu pak bylo označeno méně jak tři nápoje týdně. Ve všech případech se jedním nápojem alkoholu myslí buď 355 ml piva, 148 ml vína nebo 44 ml tvrdého alkoholu.

Doktorka Taylorová během výzkumu zjistila, že nadměrné pití alkoholu během jakékoli fáze menstruačního cyklu je významně spojeno se sníženou pravděpodobností početí u žen ve srovnání s těmi, které alkohol nekonzumují. Tento fakt je velmi důležitý pro ženy, které se snaží otěhotnět a myslí si, že je pití alkoholu bezpečné.

Během luteální fáze, která nastává poslední dva týdny menstruačního cyklu před krvácením, je jakákoli míra konzumace alkoholu spojena se sníženou pravděpodobností početí. V době ovulace, tedy kolem 14. dne menstruačního cyklu, je konzumace alkoholu velmi významně spojena s nižší pravděpodobností početí.

Ve srovnání s ženami, které alkohol nekonzumují, pití alkoholu během luteální fáze snižuje pravděpodobnost početí o 44 %. Během ovulace poté o 61 %. Doktorka dodává, že přestože byla studie provedena na několik stovkách žen, výsledky značí, že i dokonce mírný příjem alkoholu negativně ovlivňuje možnost početí.

Mezi limity tohoto výzkumu se řadí skutečnost, že nebyl zkoumán vliv konzumace alkoholu u mužských partnerů. Dále čtěte: Nejčastější návyky, které vám brání zhubnout. Zbavte se jich a kila půjdou dolů.

Zdroj info: BioNewsEuropean Society of Human Reproduction and EmbryologyAmerican Journal of Obstetrics and Gynecology.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008