Proč pít heřmánek každý den: Zmizí stres, nespavost, zlepší se pleť

 Zdraví 
01. července 2021 14:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léčivou sílu heřmánku využívali už ve starém Egyptě Pixabay
Heřmánek je dlouhodobě považován za všelék. Pokud si jej budete denně dopřávat, můžete i na sobě pozorovat celou řadu pozitivních změn.

Léčivé účinky heřmánku využívali už ve starověku, a to ve starém Egyptě a Řecku. I když existuje celá řada druhů heřmánku, k těm nejvíce používaným druhům patří dva - heřmánek pravý a heřmánek římský. Kromě toho, že skvěle chutná, je nepostradatelný pro své protizánětlivé, antioxidační, protiplísňové, protikřečové, protivředové a stahující léčivé vlastnosti. Jednoduše řečeno by se dal heřmánek zařadit mezi superpotravinu. Proto byste jej měli určitě začlenit do svého pitného režimu. A nejenom to.

Na spaní i při menstruaci

Heřmánkový čaj se nejčastěji užívá pro celkové zklidnění organismu, a to včetně snadnějšího usínání. Obsahuje totiž látky, které působí na lidský mozek podobně jako léky, které se podávají při úzkostných stavech. Zmírňuje stres a celkově podporuje psychické uvolnění. Tyto účinky ocení také hladké svalstvo zažívacího ústrojí a pít by jej měly i ženy, které trápí silné menstruační bolesti.

Ulevuje od křečí

Díky svým silným protikřečovým a protizánětlivým vlastnostem má heřmánek své uplatnění při léčbě žaludečních křečí, které se objeví i během střevní virózy. Pijte čaj dvakrát denně, ráno a večer, abyste ulevili tlaku a bolesti. Vlažný heřmánkový čaj lze použít i pro děti trpící kolikou, průjmem a horečkou. 

Jako obklad i hydratační sprej

Heřmánkový odvar byste měli užívat zejména v létě, kdy tělo potřebuje notnou dávku hydratace. Můžete si z něj vyrobit nejenom masku na akné, ale také heřmánkovou vodu, kterou si můžete během horkých letních dní stříkat na obličej. Zevním použitím heřmánku lze také zklidnit kožní záněty i léčit infekce a drobné popáleniny, a to i ty od sluníčka. Heřmánkový čaj by navíc pravidelně měly pít dospívající děti, protože preventivně působí proti vzniku akné a jizev po něm.

Na kruhy pod očima

Trápí vás tmavé kruhy pod očima? Pak sáhněte po čajových sáčcích s heřmánkem. Namočte je na 5 minut do horké vody a nechejte louhovat. Po ochlazení si je přiložte pod oči a nechejte působit. Nakonec omyjte čistou vodou. Díky tomuto způsobu by se vaše kruhy měly zesvětlit a také by měly zmizet oční otoky. 

Všeho s mírou

S heřmánkem, stejně jako s žádnou bylinkou, byste to neměli přehánět. Doporučená denní dávka jsou maximálně tři hrnečky denně nebo jeden šálek na noc. U dětí do 5 let by se nemělo podávat více než půl šálku čaje denně. Samozřejmě je nejlepší, pokud si heřmánek sami nasbíráte a nasušíte. Jak na to, abyste sušením nezničili všechny důležité látky, jsme psali zde

Zdroj: www.rehabilitace.info , www.medicalnewstoday.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve