Potřebujete nakopnout imunitu? Tato zelenina je skvělou zásobárnou vitaminů a stojí jen pár korun
Obyčejné zelí obsahuje vitaminy C, E, B, kyselinu listovou a pantotenovou, vápník, draslík, měď, hořčík, železo, fosfor, zinek, mangan, síru, jód, dále inulin, cholin a organické kyseliny. Inulin je sladký a působí jako rozpustná vláknina, cholin zase posiluje paměť a svalovou činnost. A to vše do těla dostaneme doslova za pár korun. Zelí je totiž velmi levná surovina.
Protinádorový preparát
Je dokázáno, že zelí funguje jako prevence proti četným nádorovým onemocněním. Díky procesu kysání vznikají v těle izotiokyanáty, což jsou látky, které chrání tělo před rakovinnými účinky, hlavně před rakovinou prsu, plic, jater a tlustého střeva.
Největší zásobárna céčka
Zelí se dá připravit na několik způsobů. Konzumovat jej můžete v syrovém stavu, jako součást salátu nebo smoothie, vařené, ale samozřejmě největší sílu má zelí kysané. Jeho výhodou je, že když ho budete dobře skladovat, vydrží vám i mnoho měsíců. Kysané obsahuje velké množství vitaminu C - 200 g zelí denně pokryje jeho celodenní potřebu.
Přirozené probiotikum
Kysané zelí obsahuje rovněž probiotické kultury, které vznikají během procesu kvašení. A je známo, že probiotika mají velmi příznivý vliv na střevní mikroflóru a spolu s vysokým podílem vlákniny mají celkově dobrý vliv na zdraví trávicího traktu. Kysané zelí by měli jíst lidé, které trápí zácpa, a vhodné je také po léčbě antibiotiky.
Další účnky zelí
- zvyšuje odolnost vůči stresu
- přispívá k duševní rovnováze a dobré náladě
- pozitivně ovlivňuje činnost svalů v těle
- má omlazující účinek
- pomáhá tvorbě červených krvinek
- působí proti revmatoidní artritidě
- přispívá k detoxikaci organismu
- snižuje hladinu cukru v krvi
- působí proti vzniku nádorů
- pomáhá při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů
Domácí kysané zelí
Jak je vidět, kysané zelí je tedy skutečný poklad. Koupit si jej můžete v obchodě, ale snadno si jej můžete připravit i doma. Je to jednoduché.
Suroviny
- zelí
- sůl (20 g soli na 1 kg zelí)
- kmín
- zavařovací sklenice s víčky
Postup
Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály a nakrájejte jej na nudličky. Pak jej promíchejte se solí a kmínem, nechejte 2 – 3 hodiny odstát a poté ho pěchujte do připravených sklenic. Hodně při tom tlačte, aby zelí pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně do vrchu, protože se mírně zvedne. Sklenici zavíčkujte a podložte něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7 – 10 dnů kvasit. A vodu ze zelí nevylévejte, má totiž úžasné účinky.