Rychlost metabolismu souvisí s tím, jak pijete

 Zdraví 
29. října 2018 08:27 / Bronislava Silná
  7
📷
5 fotografií v galerii
Vodu pijte pravidelně a po menších doušcích Shutterstock
Spoustu lidí by chtělo zrychlit svůj metabolismus a mít štíhlou linii. Ne každý ale ví, jak si k tomu dopomoci. V dalším textu se dozvíte, co je pro váš organismus to pravé.

Bazální metabolismus je hodnota, která určuje, kolik energie potřebujeme k tomu, aby naše tělo normálně fungovalo bez práce či dalších aktivit. Jde o energii, kterou spotřebují naše orgány pro zajištění všech životních funkcí. Čím je bazální metabolismus vyšší, tím můžeme být štíhlejší a zdravější.

Co zvyšuje metabolismus

Úroveň našeho metabolismu souvisí s mnoha faktory. Jedním je stav a množství našich svalů. Čím více svalů máme, tím lépe. Ale na stavu našich svalů se podílí i množství přijímaných tekutin. Svaly jsou tvořeny asi ze 70 % vodou, takže je důležité, aby byla v dostatečné míře obsažena. Voda také odvádí ze svalů odpadní látky a přispívá k chlazení svalů při zátěži.

O kolik nám voda pomůže

Jestliže vypijeme velkou sklenici vody navíc, můžeme zvýšit spalování energie asi o 300 kJ. Sice to neznamená, že si tím pádem můžeme dát další zákusek, ale současně to vůbec není málo. Navíc je dobré vědět, že už dávno neplatí, že by se měla pít jen voda čistá či jen voda s citronem. Naše tělo je schopné si vzít tekutiny i z nápojů, které považujeme spíš za dehydratující. Je ale pravda, že čistá voda má mnohé výhody a určitě tělo nezatěžuje.

Mám tedy vypít spoustu vody?

To určitě ne. Nepřekračujte doporučené dávky, které se pohybují kolem dvou až tří litrů tekutin denně. Je jasné, že pokud jste někde v horku a extrémně se potíte, bude vaše spotřeba vyšší. Vodu rozhodně nepijte naráz, protože byste si mohli ublížit. Spíš ji po drobných doušcích popíjejte v průběhu celého dne. Občas si dejte dobrou kávu či kvalitní zelený, černý, bylinný či ovocný čaj.

Nezapomínejte na pohyb

Nemyslete si, že pouhým pitím vody zhubnete. Ale voda vám rozhodně pomůže. Začněte se přiměřeně hýbat, nepřejídejte se. Zamyslete se nad tím, jestli musíte opravdu jíst sladké a moučné výrobky. Zajímavé tipy na levné hubnutí najdete zde. Uvidíte, že kila půjdou dolů docela rychle. Pohyb je ale důležitý, protože dodává našemu tělu hormony štěstí, takže díky tomu nemusíme svou dobrou náladu získávat jídlem či alkoholem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve