Jak moc nám může ublížit změna času? A kdo je ohrožen nejvíce?

 Zdraví 
28. října 2018 08:16 / Martina Langová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Časové posuny našemu organismu rozhodně neprospívají Pixabay
V noci jsme opět přetočili ručičky na hodinách o rovných šedesát minut zpět. Činnost je to rychlá a nenáročná, avšak náš organismus trpí více, než jsme ochotni si přiznat. Co s námi může tahle změna provést?

Experti tvrdí, že jsou na tom nejhůře takzvané sovy – tedy lidé, kteří jsou zvyklí chodit spát velmi pozdě a ráno si pak následně o něco déle pospat. Zajímavé je, že největší množství infarktů a jiných zdravotních problémů je dokládáno právě jeden den po změně času.

Škodí mladým i starých

Než si naše tělo na změnu zvykne, chvíli to trvá. Ať chceme, nebo ne. I když jde jen o pouhou jednu hodinu, naše tělo to nemusí unést. Zatímco jedni o změně ani neví, druzí nesou posun velmi nelibě a na dlouhou dobu mají pozměněný svůj denní režim i biorytmy.

Tedy v tom lepším případě. V tom horším to pak může odnášet jejich zdraví. To se týká především nemocných a jinak oslabených jedinců. Ti jsou na změnu biologických rytmů až příliš citliví.

Aklimatizujte se

Nejhorší je pro nás změna, pokud jsme navyklí chodit spát ve stejný čas a ve stejnou hodinu každý den i vstávat. Časový posun nám v takovém případě může způsobit bolesti hlavy, neurózu a dokonce i nespavost. Nezřídka jsme více citliví na stresové situace. I zdravé tělo tím může utrpět jakýsi „šok“, se kterým se maximálně do jednoho týdne vyrovná. Pomoci v tento čas může užívání vitaminových potravinových doplňků. A zvyšte i denní dávky ovoce a zeleniny.

Relaxujte a meditujte

Před spaním se naložte do teplé vany. Pro lepší relaxaci můžete přidat sklenici tučného mléka, ve kterém jste rozmíchali dvacet kapek levandulového nebo majoránkového éterického oleje. Ve vaně zůstaňte alespoň patnáct až dvacet minut. Poté si už jen vypijte bylinkový čaj a jděte ulehnout.

Podobně fungují i meditace. Připravte si příjemnou hudbu, posaďte se, srovnejte si záda a hluboce dýchejte. Myšlenky nechte plynout a snažte se nevěnovat jim žádnou pozornost. Myslete jen na to, že jste tady a teď a že je vám neskutečně dobře. Zůstaňte v této pozici tak dlouho, jak vám to jen bude příjemné.

Tipy pro snazší zvládnutí změny času

  • Alespoň prvních pár dnů po změně choďte spát podle starého času a intervaly postupně zkracujte tak, aby si tělo snadno navyklo na čas nový.
  • Vynechejte alkohol a kofein, ty nám v tomto náročném období nepřidávají nic dobrého.
  • Dostatečně odpočívejte a nebojte se ani krátkého odpoledního spánku.
  • První týden po změně si naordinujte volnější režim, nedělejte žádná důležitá rozhodnutí, ani si nesmlouvejte obchodní schůzky.
  • Pijte hodně čisté vody, pročistíte si tělo a jde o prevenci před infarktem.
  • Čaje z meduňky, kozlíku nebo heřmánku vás zklidní a pomohou vám lépe se aklimatizovat na novou změnu. Navíc pomohou i lépe usnout a celkově zklidní organismus. Byliny však pijte jen krátkodobě, maximálně tři týdny v kuse.
  • Banán vám dodá chybějící energii a zažene případné chmury či deprese. Podobně funguje i med se zázvorem.
  • Choďte každý den na procházky – denní světlo a čerstvý vzduch vám udělají velmi dobře a okysličíte tělo.
  • Dopřejte tělu hodně vitaminu B. Pomůže srovnat se se změnou času lépe a navíc má na naše tělo obrovský užitečný dopad.
Témata: změna, čas, posun, zdraví, banán
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve