Připravte si báječné podzimní nápoje. Skvěle vás prohřejí a dodají spoustu energie

 Recepty 
25. října 2018 08:05 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
K podzimu horké nápoje neodmyslitelně patří Depositphotos
Doba osvěžujících letních drinků je nenávratně pryč a je třeba se zaměřit na přípravu těch podzimních. Nejsou o nic méně chutné, navíc vás v sychravém počasí zahřejí a ještě dodají spoustu energie a vitaminů.

Hřejivé podzimní nápoje - to nemusí být jen svařák nebo grog. Stačí trochu zapojit fantazii a naučit se kombinovat jednotlivé suroviny.

Vylepšený ovocný cider

Možná vám ještě cider zůstal z horkého léta, pokud ale ne, nebojte si ho ještě v obchodě pořídit. Uvidíte, že i tento typicky letní drink může chutnat také na podzim.

Co budete potřebovat:

  • 1 litr cideru
  • 0,5 litru ananasového džusu
  • 0,5 litru pomerančového džusu
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 lžíci medu
  • 1 pomeranč nebo citron nakrájený na plátky
  • 1 ks skořicové kůry

Postup:

Do dostatečně velkého hrnce nalijte cider společně s oběma džusy, hřebíčky i kůrou skořice. Vše promíchejte a chvíli povařte. Poté přidejte zbytek – med a nakrájené kousky ovoce. Povařte zhruba deset minut, vyndejte hřebíček a můžete servírovat.

Horká švestka

Pokud v chladných měsících nedáte dopustit na slivovici, můžete ochutnat třeba tento vynikající švestkový drink.

Co budete potřebovat:

  • 6 dl horkého ovocného čaje
  • 1 švestkový kompot
  • 1 dl slivovice
  • 2 lžíce sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • hnědý cukr nebo med

Postup:

V hrnci zahřejte všechnu šťávu z kompotu, přisypejte sušené ovoce a vše 3 minuty povařte. Přidejte vypeckované a na půlky nakrájené švestky z kompotu, ale již nevařte, jen prohřejte. Při podávání do každé porce přilijte trochu slivovice. Je-li třeba, oslaďte si nápoj cukrem nebo medem.

Zázvorový čaj s citronem

Pokud si chcete dopřát nápoj bez alkoholu, neměli byste během podzimu vynechat zázvorový čaj s citronem. Zázvor má úžasné protizánětlivé účinky, a tak se stává přírodní prevencí nejrůznějších onemocnění a neduhů. Citron zase úžasně detoxikuje organismus, posiluje funkci imunitního systému a prospívá trávení.

Co budete potřebovat:

  • kořen zázvoru
  • med
  • citron

Postup:

Na struhadle nahrubo nastrouhejte kořen zázvoru - asi na 2 až 3 čajové lžičky (podle požadované síly chuti). Někdo před strouhaným zázvorem upřednostňuje nakrájet kořen na tenčí plátky. Zázvor přesypejte do litrové konvice či džbánku a zalijte vařící vodou. Nechte asi 15 minut louhovat a poté přidejte šťávu z poloviny citronu. Dle chuti oslaďte medem. Ten ovšem nepřidávejte do vařícího čaje, abyste se nepřipravili o všechny jeho drahocenné živiny. Čaj lze vylepšit i kořením, například skořicí, hřebíčkem a badyánem.

Horká čokoláda

Nejen děti milují horkou čokoládu. Zkuste si ji připravit i vy, je lahodná a pro chladné podzimní večery naprosto ideální.

Co budete potřebovat:

  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g hořké čokolády
  • mletou skořici
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • nastrouhanou čokoládu
  • cukr

Postup:

Čokoládu nakrájejte na kousky. Mléko smíchejte se smetanou na vaření. Smetanu ke šlehání ušlehejte a odložte na později do ledničky. Mléko se smetanou přiveďte k varu. Přidejte kousky čokolády a vanilkový cukr. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, potom vše vyšlehejte do pěny. Horký čokoládový nápoj nalijte do šálků, ozdobte šlehačkou, mletou skořicí a kousky čokolády. Každý si pak nápoj osladí podle své chuti. A pokud chcete trochu experimentovat, můžete si do horké čokolády přisypat i trochu chilli nebo přidat lžíci kvalitního rumu. Tělo se tak lépe prokrví a zahřeje. O tom, že je chilli ideální potravina na posílení imunity, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Manželský pár rozprodal kvůli rozvodu sbírku umění za neuvěřitelných 21 miliard korun

Styl

Brambory je vhodné konzumovat často. Obsahují nespočet živin a také dobře zasytí

Tech

Záhadný error na ISS. Helmy astronautů se plní vodou

Zavřít reklamu