Jak se rychle zbavit kašle? Poradíme, které byliny se hodí na suchý a které na mokrý kašel

 Zdraví 
21. října 2018 15:57 / Martina Langová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Naprosto jedinečným přírodním prostředkem je tymián Shutterstock
Kašel je pěkně nepříjemná záležitost. Obtěžuje nás téměř neustále a nedá nám odpočinout v klidu. Nejhorší je ve chvíli, kdy uléháme do postele, abychom přes noc nabrali sil. Víme však, jak si můžete sami snadno pomoci.

Kašel bývá prvním signálem při běžném nachlazení, ale i příznakem jiných onemocnění. V každém případě bychom měli zbystřit, pokud nás začne trápit. A nejlépe uděláme, pokud se nám podaří co nejdříve se ho zbavit.

Suchý kašel

Pokud nás trápí silný kašel bez vykašlávání, ukazuje to na zánět v oblasti průdušnice. Dusivým nočním kašlem se pak projevuje zánět vedlejších nosních dutin. Tento druh kašle zhoršuje suché a teplé prostředí. Potřebujeme proto nutně zvlhčovat vzduch.

K tomu nám může pomoci klasický zvlhčovač vzduchu, případně obyčejný mokrý ručník položený na topení. Tím, jak se voda odpařuje, zvlhčuje se i vzduch v místnosti. A nám se ulevuje. Pokud se vypravíme do lékárny pro nějaký prostředek na úlevu, pak nám lékárník nabídne takzvaná antitusika. To jsou léky, které umí rychle ulevit od kašle. Ovšem neřeší příčinu. Navíc jejich dlouhodobé užívání může způsobit zadržování hlenů na sliznicích. Podobně jako chemické léky působí i některé byliny – například obyčejná sedmikráska nebo divizna.

Stačí z nich připravit čaj, dosladit medem a přírodní antitusikum je na světě. Ovšem stejně jako s léky, ani s bylinami to v tomto případě nesmíme přehánět.

Mokrý kašel

Říká se mu také „produktivní“ a budeme si pamatovat, že tento druh kašle nikdy nesmíme tlumit. V lékárně nám nabídnou takzvaná mukolitika. Tedy léky, které přispívají k ředění hlenu a usnadňují odkašlávání. Velmi účinné jsou v tomto případě však i byliny, jako je jitrocel nebo bazalka. A zapomínat bychom neměli ani na pravidlo, že přes den užíváme léky, které nám pomohou k vykašlávání. Na noc si dáme něco uklidňujícího, abychom v klidu spali.

Jednička z přírody

Naprosto jedinečným přírodním prostředkem je tymián, ze kterého si můžeme připravit obyčejný čaj nebo tymiánový sirup. Užíváme jej až pětkrát denně. Tymián umí kašel potlačit a v tu správnou chvíli dokáže napomoci i účinnému vykašlávání. K dalším podobným bylinám patří mák, proskurník, majoránka, fenykl či prvosenka. Nejen na kašel, ale i další nemoci z nachlazení působí skvěle zázvor.

Připravte si čaj na suchý kašel

Do jakékoliv nádoby vhodíme hrst květů divizny, hrst květů podbělu, hrst květů sedmikrásky, hrst natě mateřídoušky, případně list jitrocele. Poté odebereme dvě vrchovaté lžíce této směsi a zalijeme litrem vroucí vody. Necháme 10 – 15 minut louhovat. Nakonec můžeme přidat 2 lžíce medu.

Uvařte si čaj na „mokrý“ kašel

V nádobě smícháme hrst květů lípy, hrst listů jitrocele, hrst květů černého bezu, hrst drcených sušených šípků. Z celého množství odebereme dvě vrchovaté lžíce směsi a zalijeme litrem vroucí vody. Necháme 10 – 15 minut louhovat. Nakonec přidáme dvě lžíce medu.

Dejte si mrkvový sirup proti kašli

Půl litru čerstvé mrkvové šťávy smícháme v hrnci se čtyřmi lžícemi medu. Na mírném ohni směs pomalu zahříváme, čímž odpařujeme vodu do té doby, než tekutina získá konzistenci sirupu. Sirup pak přelijeme do uzavíratelné lahvičky a uskladníme v lednici. Užíváme po čajové lžičce 5x denně až do vyléčení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47