Mochna nátržník. Bylinka s antivirovými a antibakteriálními účinky, která pomáhá i při menstruačních bolestech

 Zdraví 
16. srpna 2020 11:12 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Z mochny nátržníku lze udělat odvar nebo tinkturu JumpStory
Bylinkou, která se může hodit ve vaší domácnosti, je mochna nátržník. Pomáhá při žaludečních potížích, ale také u bolestivé menstruace. Přispívá k prevenci i léčbě infekcí.

Mochna nátržník je vytrvalá bylina. Roste na pasekách, kolem lesních cest, poblíž vřesovišť a rašelinišť, ale také v parcích, kde ji můžete nasbírat a poté využít. Má rostliny vysoké kolem 30 centimetrů.

Blahodárný oddenek

Vyrůstá z podzemního oddenku, který se sbírá pro léčebné účely. Oddenek je tlustý jeden až tři centimetry. Na průřezu má hnědou barvu, uvnitř krvavě červenou. Z oddenku vyrůstají lodyhy, na kterých střídavě rostou listy. Květní stopky jsou dlouhé a tenké. Květy jsou žluté a většinou mají srdcovitý tvar. Rostou od května do října.

Nejvhodnější doba na vyhrabávání oddenků je na jaře od března do dubna, nebo na podzim v říjnu. Roste mělce, a proto není sklizeň obtížná. Potom oddenky vyperte, odstraňte jemné kořínky a nakrájejte na kousky. Sušte je například navlečené na niti. Potom můžete použít například na výrobu tinktury.

Nátržník obsahuje velké množství tříslovin. Používá se u žaludečních a střevních problémů. Pomáhá při průjmu a také u úplavice, prospěšný je u i Crohnovy choroby. Přípravky z mochny nátržníku totiž chrání ochrannou membránu výstelky střev, tříslovina zastavuje krvácení. Barvivo z kořenů brání růstu mikrobů, což také pomáhá při boji se střevními problémy.

Léčba infekcí

Rostlina je prospěšná i při bolestivé menstruaci a žaludečních vředech. Má antibakteriální a antivirové účinky a přispívá k prevenci i léčbě infekcí. Zevně zlepšuje i stav při ekzémech. Odvar je možné použít na kloktání, uleví při zánětech dutiny ústní nebo po vytržení zubu.

Odvar se dělá z jedné čajové lžičky z usušeného oddenku, který zalijete asi 200 mililitry horké vody. Nechejte asi 15 minut vylouhovat a poté sceďte. Odvar lze pít třikrát denně. Pokud překročíte doporučené množství, můžou mít citlivější lidé problémy jako například dávení. O účincích hluchavky bílé jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod