Hormonální jóga není jen prosté cvičení. Prospívá cukrovkářům i neplodným párům

 Zdraví 
16. srpna 2020 08:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Účinky hormonální jógy potvrdily i vědecké studie Depositphotos
Už jste někdy slyšeli o hormonální józe? Jde o speciální přírodní léčbu, kdy si pouze pomocí cviků upravíte hladiny hormonů do optimální rovnováhy. Toto cvičení pomáhá nejen ženám s premenstruačním syndromem nebo v menopauze, ale i neplodným párům nebo třeba cukrovkářům. Hormonální jóga ale může pomoci také s andropauzou.

Hormonální jóga je druh energetické jógy, je to poměrně ryché a dynamické cvičení. Jednotlivé sestavy cviků se liší podle toho, jaký problém potřebujete řešit. Jiná je sestava pro diabetiky, jiná pro ženy s menstruačními potížemi a jiná pro muže.

Pokud budete cviky provádět správně a hlavně pravidelně, velmi rychle pocítíte jejich účinek. Nebudete tak unavení, budete psychicky vyrovnanější, zlepší se vám spánek a hlavně vám to pomůže vyřešit různá onemocnění způsobená hormonální nerovnováhou. Může nastartovat i činnost štítné žlázy. Celkově se podílí na zlepšení pružnosti pohybového aparátu a revitalizuje a omlazuje organismus.

Za vším hledej ženu

Autorkou hormonální jógy je Brazilka Dinah Rodrigues. Její jógová terapie se zakládá na vědeckém přístupu. Zapálená jogínka studovala fyziologii žláz s vnitřní sekrecí a začala se zajímat o to, jak různé symptomy narušené rovnováhy hormonálního systému fungují v konfrontaci s terapeutickým aspektem jógy. Došla tak k praxi, která se postupně ukazovala jako nesmírně účinná. Její efektivitu potvrdily i dvě vědecké studie.

Co umí hormonální jóga

Hormonální jógová terapie zvyšuje a vyrovnává hladinu hormonů (hlavně estradiolu) a tím podporuje zlepšení celkového zdravotního stavu, zvyšuje pružnost a pohyblivost, detoxikuje organismus, podporuje metabolismus a přispívá k omlazení těla i mysli. O tom, jak trochu popohnat pomalý metabolismus, jsme psali zde.

Jde o relativně mladý směr jógy, který vychází z hatha jógy, kundalini jógy a inspiruje se tibetskou technikou, která zvyšuje účinky cviků. Dynamické, navazující cviky příznivě působí na endokrinní systém (tedy produkci hormonů) a také nervový systém. Jednou z výhod hormonální jógové terapie je i to, že její účinky se dostavují poměrně rychle – po třech měsících až půl roce pravidelného cvičení. Sama autorka této techniky tvrdí, že stačí cvičit půl hodiny denně.

Nejen pro zdraví, ale i pro krásu

Hormony výrazně ovlivňují nejen zdraví, ale i vzhled pleti. Hormonální jóga dokáže upravit nejen problémy s akné, ale i vznik pigmentových skvrn. Dokáže také pomoci lidem, které trápí nadměrné padání vlasů. Díky tomu, že dostanete hormonální systém do harmonie, mohou vám také zmizet třeba kruhy pod očima. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47