Úskalí vegetariánské a veganské stravy. Na co si dát opravdu pozor

 Zdraví 
12. srpna 2020 08:31 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Veganská strava vypadá nádherně, ale určité složky jí přece jen chybí Pixabay
Veganství a vegetariánství se stává stále více rozšířeným životním stylem. Je však bezpečné? A je bezpečné pro vaše děti? Máme zajímavé a důležité odpovědi.

Důvody, proč stále víc lidí dodržuje vegetariánskou či dokonce veganskou dietu, jsou různé. Někomu maso prostě nechutná, jinému jde o práva zvířat a nechce podporovat jejich chov a porážky za účelem konzumace. Pro další je důležitým faktorem vliv hospodářských zvířat na globální oteplování i fakt, že země uživí méně lidí na masité stravě než na stravě rostlinné.

Vegetariánství v pohodě, veganství s otazníkem

Zatímco strava vegetariánská může být v zásadě zcela bez problémů, je u stravy veganské otazníků poměrně dost. Vegetariáni totiž neodmítají živočišné produkty, jako je mléko, máslo, tvaroh, sýr či dokonce vejce. Jejich strava tak může být bohatá na všechny potřebné bílkoviny a aminokyseliny, a tak nedochází k jejich nedostatku. I tak jsou někteří vegetariáni v některých parametrech na hraničních hodnotách.

Vegani proti tomu nemají žádný zdroj živočišných bílkovin, aminokyselin a určitých vitaminů, takže patří ke skupině ohroženější. Pokud jste přece jen vegany, měli byste každopádně užívat určité potravní doplňky, které vám zabezpečí přísun alespoň těch látek, o kterých se s jistotou ví, že jsou problémové.

Co chybí veganům

Bez ohledu na vyváženost či nevyváženost jídelníčku veganů chybí vždy vitamin B12. Neexistuje způsob, jak tento vitamin získat přirozenou cestou. V minulosti sice existovaly studie, které takové možnosti připouštěly, ale moderní výzkumy tyto informace vyvrátily. Chcete-li zůstat zdraví na veganské stravě, musíte zcela jistě jíst vitamin B12 v tabletkách a pokud možno nechat si čas od času jeho hladinu zkontrolovat u lékaře. Zkušenosti dlouholetých veganů potvrzují, že nestačí ani konzumace potravin obohacených o tento vitamin.

Vedle tohoto vitaminu může veganům chybět vápník, železo, selen a zinek. Problémem bývá i vitamin D, který veganům chybí v ještě větší míře, než chybí obecně v celé společnosti. Absence mléčných bílkovin vede k nízké hladině faktoru IGF-1, což způsobí například u dětí na veganské stravě nižší růst. Ne zcela optimální kombinace aminokyselin získávaných z rostlin pak může přispět ke špatné funkci některých orgánů a obecně vnitřních procesů v těle.

Konkrétní rizika

Nízká hladina vitaminu B12 je odpovědná za řadu potíží, ale jednou z nejkonkrétnějších je tendence k depresím případně podporuje vznik demence v pozdějším věku. B12 vstupuje ale i do dalších procesů. Jedním je odbourávání homocysteinu, který je podle některých studií odpovědný za vznik většiny civilizačních nemocí. Více si přečtěte třeba v článku zde.

Velmi podstatný je vliv tohoto vitaminu při krvetvorbě. Různé nadšené zprávy veganů, kteří jsou pár měsíců na veganské stravě, proto nejsou směrodatným argumentem pro vhodnost veganské stravy. Dospělý člověk má totiž ve svých játrech zásobu vitaminu B12 na pět až deset let a jeho nedostatek proto pocítí až v mnohem delším horizontu. I malé dítě po narození má jeho zásobu na několik měsíců a dál ho získává i z mateřského mléka a pochopitelně další výživy, pokud je založena i na živočišných produktech.

Rizika nedostatku vápníku, železa a dalších prvků se také projeví v delším horizontu. Vegani tak mají sklon k chudokrevnosti. Některé studie tvrdí, že jde u veganů o normální stav, který je neohrožuje na zdraví, ale není to zcela jisté. Nedostatek vápníku pak vede k řídnutí kostí, snadné tvorbě zlomenin a v pozdějším věku pochopitelně i k dalším komplikacím. U nedostatku vitaminu D pak špatně funguje imunitní systém. Snadno proto onemocníte chřipkou či třeba rakovinou.

Závěr

Jakkoli je veganství moderní způsob stravování a má i určité zdravotní benefity, nedoporučujeme jej. Zdravotní rizika jsou příliš velká. Zejména pro děti pak může být veganská strava velmi limitující. Jestliže trváte na veganství, určitě užívejte v dostatečné míře potravní doplňky – vitamin B12, vitamin D, vápník, železo, zinek, jód i některé další. Mnohem lepší je přechod na vegetariánskou stravu, který ponechává mnohé benefity veganství, ale doplňuje potřebné živiny přirozenou cestou. Chcete-li mít jistotu, že používáte jen produkty opravdu kvalitní a získané eticky, připlaťte si za domácí mléko od prověřeného farmáře či domácí vejce od slepic, které žijí volně a nejsou namačkané v klecích.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47