Jak je to doopravdy s prospěšností piva

 Zdraví 
10. srpna 2020 08:12 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozumné množství piva může mít zdravotní benefity Pixabay
Diskuse o prospěšnosti piva se vedou dlouhá léta. Podobné diskuse se vedou i o vínu. A je to jako s ohněm – totiž dobrý sluha a zlý pán. Máme každopádně zajímavé odpovědi.

Průměrný Čech prý spotřebuje 138 litrů piva ročně a spotřeba stále roste. Máme se radovat, nebo být zděšení? Odpovědi jsou jasné, ale nikoli jednoznačné.

Proč ano

Pivo obsahuje celou řadu zajímavých a zdravých látek. Najdeme v něm hodně vitaminů řady B, ale také spoustu antioxidantů, které pocházejí z chmele a ječmene. Bez zajímavosti není ani obsah různých minerálů, a dokonce i rozpustné vlákniny. Různé studie proto hovoří o mnohých zdravotních benefitech mírného pití piva. Vedle pozitivních účinků na trávení se nejčastěji uvádí snížení četnosti infarktů a mozkových mrtvic, nebo dokonce snížení výskytů diabetu.

Pivo také působí pozitivně na stav našich kostí. Často si pivo nemohou vynachválit kojící matky, které mají problémy s dostatečnou tvorbou mléka. Pivo působí protizánětlivě. Na jednotlivé potíže má pak vliv pokaždé trochu jiné množství piva. Někdy jde o látky v pivu, jindy o mírný obsah alkoholu. Není proto jednoduché určit, co je pro člověka zdravé a co už znamená přehnané riziko. Také je pochybné se na zdravotní benefity vymlouvat, pokud jde spíš o závislost na alkoholu.

Proč ne

Pivu by se měli určitě vyhnout lidé se sklonem k závislosti. Ve většině případů se také doporučuje maximálně jedno pivo denně, případně snad piva dvě, ale to spíš u osob silnější konstituce. Některé studie uvádějí jako problematický jakýkoli obsah alkoholu. V takovém případě dává smysl pít pivo nealkoholické. Na pozoru by se také měli mít ti, kdo mají nadváhu, protože pivo obsahuje značné množství energie. Mělo by se tedy vždy pít k jídlu a nepřekračovat doporučené množství. Kaloricky méně vydatné je každopádně suché víno. Pivo také působí spíš uklidňujícím způsobem a určitě není vhodné pro osoby se sníženým libidem.

Jak pivo nejlépe využít

Nemusíte-li řídit auto, je nejvhodnější denní dávku půl litru rozdělit na dvě části. Jednu sklenku vypít po obědě a druhou po večeři. Případně si nechat jedno pivo na večer. Některé studie doporučují i méně než jedno pivo denně, proto je dobré z konzumace piva nedělat železný zvyk, ale spíš si pivo dát po nějakém větším fyzickém výkonu. Smysl proto dává si dát pivo po náročné práci na zahradě, po sportu či ostřejší procházce. Pak nemusíte mít ani tolik vrásky, že by vám pivo přidalo nadbytečné kilogramy. Určitě jsou také pokrmy, ke kterým se pivo hodí více. Více o alkoholu a kaloriích pak najdete v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47