Poznat v obchodě perfektně zralé avokádo není tak složité. Stačí znát ty správné fígle

 Ostatní 
08. srpna 2020 09:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jen na zralém avokádu si opravdu pochutnáte Depositphotos
Poznat v obchodě dobré brambory, cibuli nebo rajčata není pro Čechy tak složité, jako poznat správně zralé exotické avokádo. Přitom to není žádná věda. Stačí vědět, na co se při výběru avokáda zaměřit.

Avokádo je docela drahé, o to více pak můžete doma litovat, že jste si v obchodě vybrali nezralý či naopak přezrálý plod. V obou případech je totiž avokádo prakticky nepoživatelné. Nedozrálé avokádo sice ještě můžete nechat doma dozrát, ale nějakou dobu si na to počkáte, takže pokud jste jej chtěli zpracovat hned, budete muset své plány přehodnotit. S přezrálým avokádem už ale nenaděláte nic.

Kontrola hmatem

V prvé řadě si avokádo osahejte, už to vám totiž může mnohé prozradit. Jestliže je tvrdé, je nedozrálé. Pokud má až kašovitě měkkou konzistenci, je přezrálé a prakticky zkažené. Správně zralý kus je lehce měkký a pružný. Poznat ale správně zralý plod vyžaduje trochu cviku, ne každý hned dobře odhadne ideální měkkost.

Více prozradí kontrola očima

Asi nejlépe poznáte zralé avokádo pohledem.

Tmavé skvrny na slupce

Pokud máte před sebou zelené avokádo, sledujte, zda na slupce nejsou tmavé skvrny. U tmavých odrůd skvrny bohužel neuvidíte. A o čem tmavé skvrny vypovídají? O tom, že máte v ruce přezrálý plod, který začíná hnít. Toto tmavnutí slupky začíná nejčastěji od konce, kde má či mělo avokádo stopku.

Barva plodu pod stopkou

Velmi spolehlivým ukazatelem zralosti avokáda je barva v místě, kde plod visel za stopku. Pokud tento zbytek stopky nelze odloupnout, nebo jen horko těžko, je kus nedozrálý. Jestliže odloupnout jde, ale dužina pod ním má nahnědlé nebo snad již zcela hnědé zabarvení, je avokádo přezrálé a začalo zahnívat. U dobře vyzrálého kusu musí jít pozůstatek stopky poměrně dobře odloupnout a dužina pod ním má mít zelenou, zelenožlutou či nažloutlou barvu.

Našedlá slupka nevěstí nic dobrého

Pokud je slupka avokáda našedlá, jde opět o neklamné znamení, že s plodem není už něco v pořádku. Konkrétně jde o to, že byl skladován ve špatných podmínkách, kde se střídalo chladné a teplé prostředí. Jenže i toto je pro avokádo naprosto nevhodné a odráží se to pak na chuti plodu.

Barva dužiny

Pokud už jste si avokádo přinesli domů, můžete se ještě pohledem na dužinu ujistit, zda jste zvolili vhodný plod. I když je dužina různě barevná podle toho, o jaký kultivar jde, obvykle je více či méně žlutá. Může být jak žlutobílá, tak žlutozelená nebo sytě žlutá. Všechny tyo odstíny jsou v pořádku. Jakmile je ale dužina vyloženě zelená, je avokádo nezralé. Nahnědlé odstíny zase poukazují na přezrálé či zkažené ovoce.

Konzistence

Pokud si nejste barvou jisti, můžete ještě zralost plodu ověřit jinak. Konzistence dužiny by měla být máslová. Když plod rozříznete a zaboříte lžíci mezi slupku a dužinu plodu a objedete s ní ovoce dokola, mělo by lehce dojít k oddělení dužiny. Jestliže to jde ztěžka, plod není dobře vyzrálý.

Chuť

Poslední možností, jak zkontrolovat ideální zralost avokáda, je jednoduše jeho ochutnání. Je li chuť hořká, máte nezralý kus. Dobře vyzrálý plod chutná po oříšcích. O tom, jak si vypěstovat avokádo z pecky, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod