Věděli jste, že snění se dá ovlivnit? Zkuste triky na ovládání vašich snů

 Ostatní 
26. listopadu 2018 14:04 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spánek na pravém boku navodí příjemnější snění Pixabay
Už z časů dětství si pamatujeme řadu snů. Některé jsou příjemné, jiné nikoli. Věděli jste ale, že se dá snění ovlivnit? Nebojte se proto experimentovat a naučte se několik triků k ovládání vlastního snění.

Řada lidí si myslí, že sny ovlivnit nelze. Mnozí také tvrdí, že se jim nic nezdá. Ani jedno tvrzení není pravdivé. Sny lze do určité míry ovlivnit a každému se zdají, jen si je často nepamatujeme.

Co je to sen

Sny vytváří náš mozek během spánku. Obvykle se tak děje ve fázích REM či NREM. Fáze REM je velmi významná, neboť při ní dochází i k velké regeneraci organismu. Sny tedy mají co dělat s naší vnitřní duševní očistou. Mohou poskytovat inspiraci k řešení různých problémů a jsou vlastně pokusem mozku se vyrovnat s tím, co ho tíží nebo zaměstnává.

Sny mohou být příjemné, erotické, plné neuvěřitelných dobrodružství. Jiné jsou zase obyčejné a prosté. Někdy se objevují noční můry, které obyčejně vedou k probuzení a velmi nepříjemnému stavu.

Sny se dostavují několikrát za noc. Dříve se soudilo, že trvají jen pár sekund, dnes se ví, že probíhají v reálném čase, i když mohou obsahovat podobnou časovou zkratku jako filmy. Častěji si pamatují sny ženy. Ale množství snů u obou pohlaví je stejné. Sny mají dokonce i zvířata.

Poloha při spaní

Jednou z metod, která ovlivňuje sny je poloha při spánku. Většina vědců, kteří se zabývali možnostmi ovlivnit snění se shoduje, že zvláštní místo má v tomto případě spánek na břiše, při němž se snění zvýrazňuje. Mozek má o něco méně kyslíku. Dostavují se také častěji erotické sny.

Pokud spíte na levém boku, j mnohem pravděpodobnější, že se dostaví sny, které budou nepříjemné. U dětí může jít o noční můry, ale ani u dospělých tomu nemusí být jinak. Může to souviset i s tím, že v této poloze se více tlačí na srdce a tělo reflektuje určitý nekomfort, obavu a napětí.

Naopak snění při ležení na pravém boku bývají příjemnější, fantastičtější a inspirativnější. Jde patrně o relaxovanou polohu, která navozuje tělu dobré pocity, které se přenášejí i do snu.

Stav mysli

Sny odrážejí stav naší mysli. Jestliže jsme v nepohodě, jestliže řešíme nějaké složité životní problémy, nemůžeme čekat, že se nám bude zdát něco příjemného. Nemusí jít ale ani o nic zásadního v našem životě. Stačí, když se aktuálně pohádáme s partnerem, když máme honičku v práci, když nás trápí naše děti. To všechno nějakým způsobem vstupuje do našeho snění, protože se mozek snaží věci vyřešit sám. Jde o řešení, nad kterým nemáme plnou kontrolu, ale které přesto můžeme ovlivnit právě tím, nač budeme myslet před usnutím, kam budeme směřovat svou mysl. Abychom byli konkrétní – ačkoliv máte třeba problémy s partnerem, přece jste zvyklí si před spaním číst. Dokážete-li se ponořit do příběhu a na chvíli zapomenout na své všední potíže, je pravděpodobné, že vaše snění bude ovlivněno právě čteným příběhem.

Jídlo a pití

Sny pochopitelně ovlivňuje to, co jíme a pijeme. Doporučuje se nejíst na noc. Asi dvě hodiny před usnutím byste už neměli přijímat žádnou potravu. Z pití se někdy doporučuje sklenka vína, ale nemusíte pít zrovna alkohol, který navíc na někoho působí špatně a přináší i zdravotní komplikace. Výborná je též sklenice mléka. Když je teplé nebo jde dokonce o kakao, pak se dostavují sny podstatně častěji a lépe si je zapamatujete. Kdo chce mít hodně snů, neměl by jíst a pít to, co působí hodně tlumivě. Ať jde o různé bylinky na uklidnění a už vůbec ne prášky na spaní. Pokud ale naopak potřebujete zklidnit, jsou bylinky rozhodně vhodnější, než silná chemie

Lucidní sny

Zcela zvláštní kapitolu tvoří lucidní sny. Jste při nich tak trochu vzhůru, a tak trochu si můžete říct, kam bude sen pokračovat. Rozhodujete se, do kterých dveří vstoupíte, co uděláte, co řeknete. Jde o nejvíce ovladatelné snění, které můžete prožít. Dá se částečně natrénovat tím, že se budete snažit si co nejvíce ze svých stávajících snů pamatovat, třeba i pomocí zapisování. Časem se dostaví schopnost i v probuzení pokračovat ve snění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve