Největší mýty kolující o zubech? Například, že jablko čistí zuby nebo že kaz vždy bolí

 Ostatní 
22. října 2019 10:52 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Se zuby se pojí mnoho lží a polopravd Depositphotos
Zuby si většina lidí čistí od útlého věku, přesto kolem péče o chrup panuje mnoho polopravd. Možná i vy budete překvapeni, co vše se nezakládá na pravdě.

Mýtů, které se pojí se zubními kazy, zubní hygienou a chrupem obecně, je více než dost. Představíme vám ty nejčastější.

Když se rodičům kazí zuby, budou se kazit i dětem

Podle zubních lékařů je tato věta naprosto mylná. Záleží totiž podle nich především na správné zubní hygieně. Genetika se zubními kazy prý nemá vůbec nic společného. Pokud máte s čištěním zubů problém nebo nevíte, jaké další pomůcky kromě klasického kartáčku je vhodné používat, poradí vám dentální hygienista. Specialista v oboru vám zuby nejen pořádně ošetří, ale taky upraví vaše čistící techniky a prozradí vám spoustu speciálních taktik.

Zubní kaz bolí

Spousta lidí nechodí na preventivní prohlídky se slovy, že je zbytečné chodit k zubaři, když je nic nebolí. Kaz je přeci v zubu moc dobře cítit, domnívají se mnozí. Jenže i v tomto případě je všechno trochu jinak. Zubní kaz začíná bolet až ve chvíli, kdy se dostane k zubnímu nervu. V tomto případě jde už o kaz velmi hluboký, který může porušit strukturu celého zubu a zapříčinit třeba i jeho prasknutí.

A nakopak každá bolest zase nemusí znamenat kaz. Pokud vás bolí chrup při pití ledových či horkých nápojů, můžete mít jen potíže s citlivostí krčků nebo s netěsnícími výplněmi již vrtaných zubů.

Žvýkačka "může vytáhnout" plombu

Pokud máte kvalitní výplň, žvýkačka ji ze zubů ani náhodou nedostane.

Zuby se čistí dvě až tři minuty

Od malička slýcháváme, že zuby je třeba si čistit asi dvě až tři minuty. Zubaři se přitom shodují, že nejde o čas, ale o kvalitu čištění. Optimální je čistit si chrup dvakrát denně. Ovšem kolik této činnosti věnujete času, je jen na vás. Někomu stačí k dokonalému vyčištění zubů minuta a půl, jinému by nestačily ani minuty tři.

Mléčné zuby se nemusejí čistit

Někdy se stále ještě setkáváme s pověrou, že první dětské zoubky nevyžadují čistění. To je samozřejmě nesmysl. Mléčným zubům hrozí zubní kaz stejně jako stálým, navíc postupuje velmi rychle a častokrát se zkažené dětské zubky musí vytrhnout. 

Žvýkání zabraňuje vzniku zubního kazu

Ani tomu nevěřte! Žvýkačka nám pomůže minimálně. V žádném případě nenahradí čištění zubů. Žvýkačka jen pomáhá naředit kyselé prostředí v ústech, protože podporuje činnost slinných žláz. 

Nemusíte si čistit zuby, stačí si dát jablko

Tento rozšířený mýtus vznikl nejspíš kvůli tomu, že jablko je většinou tvrdé a my máme pocit, že ze zubů dokáže odřít zbytky jídla. To je ale omyl. Díky obsahu cukrů a ovocných kyselin naopak napomáhá ke vzniku kazu. Stejně jako kterákoliv jiná podobná potravina.

S moudrými zuby jsou jen potíže

S tím, že jsou takzvané zuby moudrosti jen na obtíž, souvisí taky mýtus, který tvrdí, že by tyto zuby měly jít ven dřív, než se začnou prořezávat. To je nesmysl. Moudré zuby se musejí vytáhnout z dutiny ústní tehdy, pokud se jen těžko vejdou k ostatním zubům nebo hrozí, že by začaly růst pod sedmičkou, kterou by mohly úplně vytlačit. V jiných případech však není nutné moudré zuby vytahovat. S osmičkami bývají sice největší potíže, ty však nejčastěji souvisí s jejich nedostatečným čistěním vzhledem k poloze. O tom, jaké výhody mohou člověku zuby moudrosti přinést, jsme psali zde.

Krvácení dásní nevadí, jde o následek tvrdého čištění

Jemné dásně lze samozřejmě poranit nešetrnou manipulací s kartáčkem, avšak měly by vydržet bez problému i čištění silnějšími štětinami. Pokud dásně krvácejí, je pravidelné a hlavně pečlivé čistění přímo nutností, neboť jen to pomůže vyhojit zánět a krvácení zastavit. Pokud vám dásně krvácejí pravidelně a dlouhodobě, rozhodně navštivte zubaře, protože to může značit velký problém, například vznik parodontózy.

Zápach v úst je způsoben potížemi trávicí soustavy

Je sice pravda, že žaludeční potíže mohou způsobit zápach v ústech, avšak odborníci za pomoci několika testů na velkém vzorku lidí přišli na to, že zapáchající dech má z více než devadesáti procent na svědomí nedostatečná hygiena dutiny ústní. Zkontrolujte tedy, zda jsou vaše zuby opravdu čisté, nezapomínejte na ošetření jazyka a hlavně mezizubní prostory a plak usazený v dolní části chrupu. Právě poslední tři faktory mají na svědomí zápach v ústech nejčastěji.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve