Kozí mléko jako elixír krásy a zdraví: Znáte všechny důvody, proč ho pravidelně pít?

 Zdraví 
18. října 2019 17:13 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
V mnoha směrech je kozí mléko lepší než kravské Shutterstock
Účinky kozího mléka na zdraví jsou dokázány nejenom staletími užívání, ale jsou podloženy i mnoha vědeckými studiemi. Jaké jsou jeho hlavní výhody?

Na jeho blahodárné účinky na tělo se údajně spoléhala i krásná Kleopatra. V mnoha směrech je kozí mléko lepší než kravské. Ne nadarmo se mu říká i elixír krásy. Tady je několik důvodů, proč pít kozí mléko pravidelně.

Ideální pro alergiky

Stále více dospělých i dětí přichází k lékařům s alergií na bílkovinu kravského mléka - kasein. Tato alergie může dokonce potrápit při kojení i malá miminka. Stačí, aby kravské mléko konzumovala maminka. Pokud vám dělá problém pouze bílkovina kasein, můžete kravské mléko nahradit kozím. To ho totiž neobsahuje, takže mnohým alergikům nedělá problémy.

Lepší stravitelnost

V kozím mléku jsou mnohem menší tukové částečky než v tom kravském. Díky tomu se více podobá mateřskému mléku a tak ho naše tělo umí lépe strávit.

Hodí se při redukční dietě

V kravském a kozím mléku se ukrývají stejné minerály a vitaminy. Kozí mléko má však mnohem vyšší obsah vápníku, fosforu a vitamínu D. Právě vápník se hodí při redukční dietě, neboť pomáhá metabolismu štěpit tuky. Navíc není kozí mléko tak tučné jako kravské, takže se výborně hodí k redukci hmotnosti. 

Prevence rakoviny

O kozím mléku se říká, že je výbornou potravinou pro prevenci rakoviny. Něco na tom pravděpodobně bude, protože organismus koz si podle výzkumů dokáže proti této civilizační nemoci vytvářet protilátky.

Pomůže s migrénou

Trápí vás migréna? Zkuste kravské mléko nahradit kozím. Mnoho žen na něj nedá dopustit právě z tohoto důvodu. Prohlašují, že jejich migrény jsou vzácnější a méně bolestivé.

Posílí imunitní systém

Kozí mléko má prokazatelné protizánětlivé účinky a také nabudí náš imunitní systém.

Elixír krásy

Blahodárné účinky kozího mléka na pleť využívá i kosmetický průmysl. Kozí mléko pokožku regeneruje, zvláčňuje a udržuje ji pružnou. Kromě toho zpomaluje proces stárnutí a chrání pokožku před vnějšími vlivy prostředí. Zároveň dokáže zmírňovat i ekzémy či akné.

Zlepšuje trávení

Kozí mléko působí léčivě i na choroby trávicího traktu. Je to díky schopnosti neutralizovat škodlivé látky ve střevech i v pankreasu.

Odrazuje vás pití kozího mléka proto, že páchne? Jak které. Velmi záleží, v jakých podmínkách jsou kozy chovány a čím se živí. Jsou i takové chovy a producenti, jejichž mléko byste od toho kravského jen velmi těžko rozeznali. O největším mýtech, které se tradují o mléce, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty