Psychologové radí, jak nadobro skoncovat s nezdravým přejídáním

 Ostatní 
15. října 2019 13:02 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Přejídání je problém, se kterým bojuje každodenně mnoho lidí  Shutterstock
Přejídání je problém, se kterým bojuje každodenně nemalá část populace. Jednoduše řečeno, někteří lidé neví, kdy mají dost a trvale konzumují mnohem více potravin než je potřeba. Jak tedy skoncovat s přejídáním?

Přejídání můžeme charakterizovat jako přijímání mnohem více kalorií, než organismus potřebuje pro správné fungování. A většina lidí pak má po vědomém a opakovaném přejídání výčitky svědomí až deprese. 

Spouštěče jsou všude kolem nás

Podle odborníků je velmi individuální, co může nadměrné přejídání spustit. K nejčastějším řadí:

  • psychické problémy
  • stres
  • hněv
  • únavu
  • určité druhy jídla

Jak skoncovat s přejídáním?

Rady psychologů zní v tomto směru jednoznačně. Pojďme se podívat na jejich doporučení. 

Střídmé zásoby

Jedince s problémem přejídání většinou chytí "vlčí hlad" doma ve večerních hodinách. Tehdy jsou schopni sníst doslova kvanta všech možných potravin a pochutin. První krok ke skoncování s takovým přejídáním je vlastně velmi jednoduchý. Nenakupovat velká množství potravin a nemít doma lednici nacpanou k prasknutí. A zejména nekupovat chipsy, křupky, sladkosti, oříšky a jiné nesmysly a nedělat si doma zásoby. Co doma nebudete mít, tak určitě nesníte. 

Zapomeňte na hladovění

Nikdy nenechte své tělo vyhladovět. Právě pocit nesmírného hladu vede k tomu, že sáhnete po první nezdravé věci, kterou máte po ruce. Jezte častěji po malých porcích a nezdravé chuťovky se pokuste vyřadit ze svého jídelníčku.

Dopřejte si dostatek spánku 

Studie opakovaně prokázaly, že nedostatek spánku se pojí s přejídáním a následnou obezitou. Méně než 7 hodin spánku denně může být spouštěčem přejídání.

Hlad je převlečená žízeň

Určitě jste to již někdy slyšeli. Hlad je často jen žízeň, kterou si "někde v hlavě" za hlad jen zaměňujeme. Napijte se vody a pitný režim dodržujte po celý den.

Jezte pomalu

Tělo potřebuje čas, aby začalo proces trávení. Žvýkejte pořádně a dlouho. Soustřeďte se na to, co máte na talíři a náležitě si pokrm vychutnejte. Při jídle zapomeňte na mobil i televizi. 

Dělejte si pauzy

Během jídla si dejte několikaminutovou pauzu. Možná během ní mnohdy zjistíte, že už vlastně ani hladoví nejste.

Malé porce a vícekrát

Staré známé na závěr. Jezte malé porce častěji za den. Jídlo si zároveň nakládejte na menší talíř. Jde o psychologický tah, který zabírá a vy máte pocit, že jste snědli více. (Dále čtěte: Nejoblíbenější dieta celebrit se vrací. Vylepšená a stále velmi účinná).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve