Proč se objevují praskliny na patách? Důvody vás překvapí

 Zdraví 
13. října 2019 06:21 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Popraskané paty nevypadají vůbec dobře Depositphotos
Tvrdá kůže na patách je odumřelá tkáň. Není hydratovaná, žloutne, tvrdne a následkem toho popraská. Nejde o nic příjemného a hezkého. Někoho však tento problém trápí více než ostatní. Zjistěte, proč tomu tak je.

O ztvrdlou kůži se dá poměrně dobře pečovat, pokud ještě není ve fázi, kdy paty praskají. Na ztvrdlé paty pomáhá horká koupel, návštěva kosmetičky nebo pemza. Někdy však zcela nepomůže ani to. Důležité je zjistit, z jaké příčiny vám paty praskají a následně se na to zaměřit.

Nosíte nepohodlnou obuv

Možná na výběr bot příliš nedbáte, kupujete si ty nejlevnější a nosíte je až do roztrhání. Rozhodně zapomeňte na nezpevněnou obuv, která vás na různých místech tlačí a má rovnou podrážku. Příkladem takových bot jsou třeba baleríny, po kterých vám nejen vzniknou puchýře, ale ztvrdnou vám z nich i paty. Pokud se o svá chodidla náležitě nepostaráte a nosíte nepohodlné boty nadále, patrně se prasklých pat nezbavíte.

Pijete málo tekutin

Pokud pijete málo vody, projeví se to na vaší pokožce. Nebude svěží, ale vysušená. Od vysušené pokožky už je to jen kousíček k popraskaným patám. Pokud s nimi máte problém, zkuste zvýšit příjem tekutin. Pijte minimálně dva litry vody denně, optimální by byly tři. Po několika dnech či týdnech pravidelného pití možná uvidíte na svých patách změny.

Trpíte plísňovou infekcí

Když lidé nemají příznaky, jako je svědění a pálení, často ani neví, že plíseň na nohou mají. Plísňová infekce je nejčastějším důvodem, proč se lidem loupou paty. Ta však může napadnout časem i nehty a z nich ji lze odstranit velmi obtížně.

Pokud se vám paty už nějakou dobu loupou a praskají, zajděte si k lékaři, aby vám vyvrátil, nebo případně potvrdil, že máte plísňovou infekci. Do té doby se raději vyhýbejte veřejným bazénům, nebo si tam alespoň vezměte pantofle. Nepoužívejte boty ostatních lidí a máchejte si chodidla v octu.

Hodně se potíte

Pokud celý den chodíte v jedněch botách a potí se vám v nich nohy, můžete snadno dostat výše zmíněnou plísňovou infekci. Může se vám to stát i během fyzicky náročného cvičení.

Někteří lidé chodí cvičit hot jógu, kde je v průměru třicet pět stupňů Celsia a tělo se tam rychle zpotí. Stačí, abyste si vzali po někom neumytou podložku na cvičení a plísňová infekce je na světě. Chtěli byste zhubnout? Zjistěte, při jakém cvičení spálíte více kalorií než při běhu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve