Chcete udělat něco pro své zdraví? Naučte se jíst a pít endivii
Endivie je spolu s ostatními čekankami lehce nahořklá. Možná právě to je důvod, proč se jí někteří vyhýbají. Ale činí tak ke své škodě. Je totiž velmi zdravá a chutná.
Co obsahuje
Endivie obsahuje velké množství vlákniny a vody. Vedle toho ovšem má v sobě také celou plejádu zdraví prospěšných látek. Mezi jiným zde najdeme draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, provitamin A, vitamin E, vitamin C, vitaminy B1, B2, B6 a kyselinu listovou. Už toto složení dává vědět, že je potřebné pro celou řadu biochemických procesů v těle.
Jak působí
Endivie je mimořádně prospěšná v mnoha ohledech. Různé stopové prvky jsou nezbytné pro naše zdraví. Účinkuje tedy proti křečím, podporuje správnou funkci ledvin, přispívá k vyšší vitalitě, zvyšuje imunitu – vždyť obsahuje klasický koktejl antioxidantů a dalších potřebných vitaminů. Zvláštním účinkem je zvýšené vylučování žluči. Tento efekt se dostavuje díky nahořklé chuti. Vylučovaná žluč pomáhá čistit játra, žlučové cesty a udržuje žlučník v dobrém stavu. Také povzbuzuje činnost sleziny. Je ovšem třeba si uvědomit, že lidé, kteří trpí určitými zdravotními obtížemi, by měli tuto rostlinu konzumovat jen v případě souhlasu lékaře. Jde zejména o osoby s nemocnými ledvinami, srdcem či se žlučovými kameny.
Existuje také celá řada pozitivních zkušeností při zlepšení zraku. Používá se syrová šťáva, která se pije v kombinaci se šťávou z mrkve, celeru a petržele. Někdy se přidává též šťáva ze špenátu. Při této kúře se pijí až dva litry těchto šťáv v průběhu dne po delší dobu. Je popisováno značné zlepšení zdravotního stavu, odložení brýlí, a dokonce návrat zraku po některých onemocněních. Opět doporučujeme se poradit s lékařem. Pozitivní účinky jsou ale možné díky velkému obsahu provitaminu A, který je pro správné fungování očí potřeba. Více o účincích endivie se dočtete i v článku o kyselině listové.
Jak konzumovat
Pro ryze terapeutické účely je výborná šťáva získaná kvalitním odšťavňovačem za studena. Pro běžné užití a podporu jater a trávení se hodí zejména saláty – mohou se dělat zeleninové i ovocné. Ovocné mají tu výhodu, že sladká chuť banánů či jiného ovoce snadno překryje hořkou chuť endivie. Tuto rostlinu ale můžete také zapékat. Velmi se hodí k sýru či jiné pečené zelenině.