Dejte si velký pozor na nedostatek kyseliny listové

 Zdraví 
04. října 2019 11:48 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dostatek zeleniny je pro naše tělo nutností i kvůli příjmu vitaminu B9 Pixabay
V poslední době se množí informace o tom, jak nás ovlivňují docela obyčejné vitaminy a jiné součásti naší stravy. Je s podivem, kolik nemocí může zapříčinit třeba nedostatek kyseliny listové. Máme pro vás zajímavé informace.

Kyselina listová se nachází hojně v potravinách. Jak název napovídá, najdeme ji hlavně v různých druzích listové zeleniny. Protože ale konzumace čerstvé zeleniny spíše klesá a v dušené se zase kyselina neuchová, může nastat docela velký problém.

Co všechno kyselina ovlivňuje

Kyselina listová nese označení vitamin B9. Vstupuje do mnoha chemických reakcí v těle. Její spotřeba stoupá v těhotenství a při kojení, a to až na 650 mikrogramů denně. Běžná dávka pro muže činí asi 200 mikrogramů a v případě žen 180 mikrogramů. Potřebujeme ji pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě, pro vývoj plodu, pro metabolismus aminokyselin. Důležitá je syntéza methioninu z homocysteinu. Nedostatek kyseliny listové způsobuje určité akutní projevy a potíže. Její nedostatek má za následek také vznik jistých civilizačních nemocí, zejména jde o infarkty, mrtvice a rakovinu různého typu.

Projevy nedostatku

Hladina kyseliny listové se dá pochopitelně změřit laboratorně, ale dá se také na ni usuzovat podle přítomnosti jednotlivých příznaků. Jedním z nich je zarudlý a na dotek citlivý jazyk nebo vředy v ústech. Objevuje se necitlivost v končetinách nebo rozvoj depresí a špatných nálad. Nedostatek kyseliny listové způsobuje velkou únavu. Důvodem je to, že červené krvinky přestávají mít schopnost nést kyslík. Při velkém nedostatku se objevují poruchy připomínající demenci. Ale i nižší hladina kyseliny listové vede k horší krátkodobé paměti. Lidé s nedostatkem této látky mají velmi brzo šedivé vlasy a bledou pleť se žlutými tóny. Velmi často se dostavují trávicí problémy, hlavně průjem a nadýmání.

Které potraviny konzumovat

Dobrou zprávou je, že existuje řada potravin bohatých na kyselinu listovou. Špatná zpráva je, že se vařením až 95 % této kyseliny zničí. Pokud se budete soustředit na potraviny, které se tepelně neupravují, lze doporučit konzumaci nejrůznějších listových salátů a další zeleniny. Například čínské zelí má kolem 80 mikrogramů této látky na 100 gramů potraviny, což není vůbec špatné. Slušný obsah je také v brokolici.

Zkuste si ale uvědomit, že byste měli sníst 300 gramů čínského zelí denně, abyste dosáhli na potřebnou denní dávku. Naštěstí můžete konzumovat slunečnicová semínka, vlašské ořechy, ale také pomeranče, hrozny, brambory, těstoviny, měkký tvaroh. Mezi masnými výrobky vedou játra, a to kuřecí i vepřová. Zajímavou alternativou zdroje kyseliny listové jsou plísňové sýry a také celozrnný chléb a kvasnice. Dalším problémem je, že využitelnost vitaminu B9 je z potravy asi 50 %. Výhodou je, že se dá podávat jako potravní doplněk. Pozor ovšem na případné předávkování. Mírně vyšší dávky tělo bez problémů vyloučí močí, ale v těhotenství může velká dávka vyvolat potrat nebo zvýšit riziko vrozených vad.

Proč se nezjišťuje její hladina

Podle všeho je velká škoda, že se nezjišťuje už preventivně hladina vitaminu B9 v těle konkrétního člověka. Dalo by se předejít mnoha onemocněním. Zvlášť proto, že dnešní moderní styl života není příliš nakloněn k zajištění dostatečného příjmu vitaminu B9. Vedle nekvalitních potravin a malé konzumace syrové zeleniny se na nižších hladinách u lidí podepisuje i konzumace alkoholu a další faktory. Velmi zajímavé informace o potřebě kyseliny listové si přečtěte také v článku zde, který se zabývá vznikem civilizačních nemocí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47