Už nikdy nevyhazujte ořechové skořápky. Prospívají kráse i zdraví

 Ostatní 
03. října 2019 11:23 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Nejen ořechová jádra, i skořápky jsou užitečné Depositphotos
Pokud sbíráte vlašské ořechy a chystáte se je loupat, v žádném případě se nezbavujte skořápek. Lze z nich totiž udělat přípravky, díky kterým budete zdravější a také krásnější.

Většina lidí vyloupe ořechy a skořápky dá do kompostu, spálí je v kamnech nebo je jen tak vyhodí do koše. Nedělejte tuto chybu, skořápky vám totiž mohou přinést ještě opravdu hodně užitku.

Velká dávka jódu

Skořápky z vlašských ořechů obsahují hodně jódu. Mnoho lidí ani netuší, že mají jódu nedostatek, přitom to ovlivňuje nejen funkci štítné žlázy, ale i zdraví dělohy nebo prostaty. Nejčastěji trpí nedostatkem jódu starší lidé. Jód můžete do těla dostat i díky odvaru ze skořápek z vlašských ořechů.

Ingredience

  • 2,5 šálku ořechových skořápek
  • 2 šálky vody

Jak na to

Dva a půl šálku ořechových skořápek nasypte do hrnce a zalijte je dvěma šálky vody. Skořápky ve vodě vařte několik minut a potom nechte vodu v hrnci vychladnout. Když budete vodu ze skořápek pít před každým jídlem po dobu 1 - 4 měsíců, hodnota jódu by se měla vrátit k normálu.

Stop kašli

Ať už vás skolila chřipka nebo vás sužuje kašel a zahlenění, na všechny tyto neduhy skvěle zabírá čaj z ořechových skořápek. Jeho příprava je vemi snadná.

Ingredience

  • skořápky z asi dvanácti ořechů
  • 0,5 l vody

Jak na to

Skořápky z asi 12 vlašských ořechů omyjte a zalijte půl litrem horké vody. Nechte 12 hodin louhovat a poté sceďte. Čaj si vždy před pitím ohřejte a přidejte lžičku medu. Čaj lze připravit i tak, že ořechové skořápky bez louhování povaříte 30 minut ve vodě a pak necháte 15 minut odstát.

Silné vlasy bez šedin

Odvar ze skořápek z předchozího receptu se používá také k promývání vlasů. Dokáže vlasům vrátit sílu, zastaví vypadávání a postupně dokáže vrátit barvu šedivým vlasům. Můžete si také připravit z odvaru masku, kterou necháte na vlasech působit alespoň 20 minut. A pokud chcete vyloženě přírodní barvu na vlasy, můžete opět vyzkoušet sílu ořechových skořápek. Vyzkoušejte následující recept.

Ingredience

  • 40 g černých ořechových skořápek
  • 8 šálků destilované vody
  • 20 g sušené šalvěje
  • 20 g sušené kopřivy
  • 20 g sušeného rozmarýnu
  • 2 sáčky čaje
  • 1/4 šálku dětského šamponu

Jak na to

Do hrnce přidejte 8 šálků destilované vody a nechte ji vařit. Až voda dosáhne bodu varu, přidejte šalvěj, černé ořechové skořápky, rozmarýn a kopřivu. Také můžete přidat 2 sáčky čaje. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte vařit, aby se všechny přísady důkladně spojily. Doporučená doba přípravy je 3 až 4 hodiny. Po uplynutí této doby hrnec odstavte a směs nechte vychladnout. Vlažnou směs přeceďte.

Takto připravenou barvu můžete nanést na suché vlasy, nechejte dvě hodiny působit a pak si vlasy umyjte šamponem. Pro déletrvající efekt je ale lepší připravenou barvu smíchat s dětským šamponem (¼ šálku barvy a ¼ šálku šamponu).

Bělení zubů

Pomocí skořápek z vlašských ořechů můžete také vybělit váš chrup. Skořápky je ovšem nutné rozemlít ​​na prach. Prášek pak pravidelně přidávejte k zubní pastě. Tato kombinace vám nejen perfektně odstraní plak ze zubů, ale také váš chrup vybělí.

Čistá pleť

Pokud si přidáte drcené ořechy do čistícího mýdla na obličej, ořechy vám dokonale vyčistí póry, ozdraví pleť a perfektně odstraní make-up. Dávejte však pozor, aby se vám drcené ořechy nedostaly do očí. O tom, na co vše jsou ořechy dobré, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47