Jste nemocní a berete léky? Pozor na spojení s jedním nenápadným ovocem

 Zdraví 
02. října 2019 16:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Grepy a některé léky se vyloženě nesnesou Depositphotos
Pokud jste nemocní a berete léky, je třeba se pečlivě zaměřit na svůj jídelníček. Některé potraviny totiž mohou účinky léků zesílit nebo naopak snížit. Tuto schopnost má mnoho potravin, například i nenápadný grep.

Za normáních okolností je grep zdravé ovoce plné vitaminů. Jenže pokud berete léky, může se právě grep či šťáva z něj stát pro vás doslova časovanou bombou. Při užívání některých léčiv spolu s grepy totiž může dojít ke změně jejich hladiny v krvi, a tím pádem k ovlivnění jejich účinků. Tomuto jevu se říká interakce.

Přišlo se na to náhodou

Na skutečnost, že grapefruitová šťáva dokáže ovlivňovat podaný lék, se přišlo úplnou náhodou, když vědci sledovali vliv alkoholu na látku felodipin užívanou na léčbu vysokého krevního tlaku. Dobrovolníci lék zapíjeli grapefruitovým džusem, který měl zamaskovat chuť alkoholu. A právě během této studie se ukázalo, že grep způsobil mnohonásobné zvýšení množství léku v krvi.

Ukázalo se totiž, že látky obsažené v grepech nám v těle blokují enzymy zvané cytochromy. Jedna z forem tohoto enzymu je přítomna v buňkách tenkého střeva a v jaterních buňkách a je spoluodpovědná za přeměnu mnoha léčiv na neúčinné látky. Pokud je tento systém odstaven z provozu, dochází ke zvýšení hladiny léku v krvi a jeho prodlouženému působení v těle, což může vést k nárůstu nežádoucích účinků léků, předávkování a projevům otravy.

Léky na snížení cholesterolu

Léků, u kterých grepy dokáží ovlivnit jejich účinek, je ale daleko více. Známá je například interakce mezi grepy a simvastatinem, což je lék na snížení hladiny cholesterolu. Pokud při užívání léku budete ve velkém konzumovat grepy, opět dojde k nárůstu hladiny simvastatinu v krvi na takovou, jako byste si vzali najednou sedm tablet. Mezi nežádoucí toxické projevy simvastatinu patří bolesti svalů, rozpad svalových buněk a pokud tento stav neléčíte, může dojít až k selhání ledvin.

To, jaké množství grepu dokáže účinky léků ovlivnit, se ale nedá určit. U žádného jedince totiž stejná dávka léku a grapefruitu nevyvolá tytéž účinky.

Léky na snížení imunitní reakce i alergie

Grepfruity ovlivňují i léky na snížení imunitní reakce, které obsahují látku cyklosporin. Užívají se například po transplantaci. Opět látky obsažené v grepech dokáží výrazně zvýšit účinky léku.

A podobný vliv má grep i na léky s obsahem fexofenadinu, který je obsažen v lécích na snížení alergické reakce. Takže pokud užíváte tato léčiva, opět byste to s konzumací grepů neměli přehánět. A pozor, netýká se to jen grepů či grepových džusů, ale také doplňků stravy s výtažky z grepových jader, pomela nebo karamboly. Skutečnost, že váš lék grep dokáže ovlivnit, se dočtete v příbalovém letáku. Měl by vás na to také upozornit léař nebo lékárník. O pozitivních účincích grepu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47