Jeden super lék má mnoho lidí doslova na dosah ruky. Jde o ovoce, které roste snad všude
Jablko se dokonce ve světových žebříčcích nejzdravějších potravin stále drží v první desítce. Toto ovoce je mimořádně bohaté na důležité antioxidanty, flavonoidy a vlákninu. Léčivé účinky potvrdily také mnohé vědecké studie.
Koktejl vitaminů
Podle odborníků by člověk měl denně sníst alespoň jedno či dvě jablka. Jedno středně velké jablko obsahuje následující živiny:
- Kalorie: 95
- Sacharidy: 25 g
- Vláknina: 4 g
- Vitamin C: 14 % denní doporučené dávky
- Draslík: 6 % denní doporučené dávky
- Vitamin K: 5 % denní doporučené dávky
- Mangan, měď a vitaminy A, E, B1, B2 a B6: méně než 4 % denní doporučené dávky
Navíc jsou jablka bohatým zdrojem polyfenolů, které mají řadu pozitivních účinků na zdraví.
Abyste z jablka vytěžili maximum, je nutné jej sníst i se slupkou. Právě ta totiž obsahuje polovinu z celkového množství vlákniny v jablkách a velké množství polyfenolů.
Vliv jablek na zdraví
Možná budete překvapeni, jak moc léčivých účinků na zdraví jablka mají.
- Zlepšují funkci mozku a předchází neurologickým chorobám.
- Působí jako prevence demence. Konzumace jablečné šťávy zlepšuje paměť, což pomáhá pacientům s Alzheimerem.
- Snižují riziko mozkové příhody.
- Snižují hladinu zlého cholesterolu
- Chrání před cukrovkou druhého typu.
- Předchází vzniku rakoviny prsu. O příznacích rakoviny prsu jsme psali zde.
- Brání obezitě a s ní spojeným onemocněním.
- Pomáhají v boji s astmatem (antioxidanty obsažené v jablkách chrání plíce před poškozením volnými radikály).
- Zlepšují zdraví kostí.
Jablka obsahují velké množství vitaminů a důležitých živin. Od vitaminu C, který je silným přírodním antioxidantem schopným zvyšovat odolnost těla vůči infekcím, přes komplex vitaminů B, které jsou klíčové při tvorbě červených krvinek, až po vlákninu, která zabraňuje rozvoji chorob a brání růstu zlého cholesterolu.
Jablečný ocet
Jablka je nejlepší konzumovat čerstvá. Nevyhazujte ale ani ohryzky, i ty se totiž dají spotřebovat. Můžete si z nich doma vyrobit jablečný ocet. Užijete jej nejen v kuchyni k dochucení pokrmů, ale i jako lék na bradavice, spáleniny a pomáhá také při refluxu.
Co budete potřebovat
- zbytky jablek – jadérka, slupky i rozdrcené části (nesmějí být ale plesnivé)
- 1/2 šálku cukru nebo medu
- vodu
- velkou potravinářskou nádobu se širokým hrdlem
- látku na přikrytí nádoby z přírodního materiálu
- 2 polévkové lžíce surového jablečného octa na nastartování fermentace (nemusí být)
Postup přípravy
Zbytky jablek nechejte na vzduchu zoxidovat. Jakmile zhnědnou, dejte je do velké nádoby, zasypejte cukrem nebo medem a zalejte vodou tak, aby byly ponořené. Ideální je mít větší nádobu, ve které směs dobře promícháte a ocet bude mít dostatečný prostor na fermentaci. Použít můžete libovolné množství odpadu z jablek, dokonce můžete nádobu průběžně doplňovat. V případě potřeby použijte 2 polévkové lžíce surového jablečného octa. Není to potřebné, ale pomáhá to nastartovat fermentaci.
Naplněnou nádobu přikryjte přírodní látkou, upevněte gumičkou, aby do ní nevnikly mušky, a nechejte fermentovat na tmavém místě v pokojové teplotě. Postupem času se na hladině vytvoří povlak, který je znakem, že je čas přestat přidávat další jablečné zbytky.
V prvním týdnu promíchejte nádobu denně. Ocet nechejte kvasit celý měsíc a poté ho můžete začít ochutnávat, abyste zjistili, jak je silný. Přeceďte jej přes plátno. Pokud je ještě moc zkalený, cezení opakujte.