Vědci objevili další pozitivní účinek jablek. Obsahují něco velmi unikátního
Vědci objevili v zelených jablkách a rajčatech protein, který umí zastavit stárnutí svalů a dokáže je udržet ve výborné formě. Jeho účinky by mohly diametrálně změnit pohled na stárnutí lidské populace. I senioři by se tak mohli pyšnit svaly jako z ocele.
Podle profesora Christophera Adamse, spoluautora studie publikované v časopise Journal of Biological Chemistry, svalová slabost nebo svalová atrofie trápí vysoký počet starších lidí, kterým komplikují zdraví a kvalitu života. Jak lidé stárnou, objem jejich svalové hmoty klesá. Mnozí z nich tuto situaci pociťují jako ztrátu vytrvalosti či slabou kondici. Proto někteří z nich přestanou být postupně fyzicky aktivní.
Tým profesora Adamse zjistil, že úbytku svalové hmoty může zabránit látka nacházejícím se v zelenině a ovoci. Slupky zeleného jablka obsahují kyselinu ursolovou a slupky zelených rajčat sloučeninu tomatidin. Obě látky mohou zpomalit degenerativní svalový proces tím, že deaktivují protein zodpovědný za atrofii.
Experimenty na myších ukázaly, že díky této látce svalová hmota může narůst až o 15 %. Vědci věří, že úloha těchto látek spočívá v tom, že dokáží přeprogramovat geny zodpovědné za ztrátu svalové hmoty a její nahrazení tukem a jsou přesvědčeni, že jablka a rajčata mohou být klíčem k zastavení přirozeného svalového stárnutí.
Lidské svaly a nabírají na síle do 30. věku života. Každých deset let pak lidé ztrácejí pět až deset procent svalové hmoty. Po dosažení 75. roku života se atrofie ještě urychluje.
Touha po pevných svalech může být jeden z dobrých důvodů, proč jíst jablka. Těch důvodů je ale samozřejmě daleko víc. Jablka jsou obecně velmi zdravá, v mnoha případech jsou dokonce pro naše zdraví prospěšnější než exotické ovoce. Jsou dostupná, chutná a můžete je jíst celý rok.
Ne nadarmo se jablko nazývá králem mezi ovocem. Jablka využíváme především v kuchyni při vaření, smažení i pečení. Ale jablko můžeme použít i jinak. O nevšedním využití jablek se dočtete se v našem článku.