Boj se striemi: Jak jim předejít a jak se jich zbavit

 Krása 
22. listopadu 2017 15:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Strií se dá zbavit velmi komplikovaně, ale jde to Shutterstock
Strie na kůži jsou problémem mužů i žen, hubených i silnějších lidí. Hlavní příčinou drobných prasklin na kůži bývá těhotenství, ale i období dospívání, kdy dítě rychle vyroste nebo nabere hmotnost. Zbavit se těchto pajizévek bývá velmi složité.

Strie vznikají ve vnější nebo střední vrstvě kůže, když je pojivová tkáň natahována nad své síly kvůli rychlé expanzi nebo kontrakci kůže. Jakmile se kůže moc napne, kolagen je oslaben a normální výrobní cyklus pokožky je přerušen nebo poškozen. To vede k jemným jizvám pod horní vrstvou kůže. Zpočátku jizvy vypadají růžově nebo červeně, ale postupem času se objeví tenká stříbrná linka na povrchu kůže a strie je na světě.

Chirurgický zákrok

Pokud nezaberou žádné přírodní metody, lze se strií zbavit pomocí zákroku na plastické nebo chirurgické klinice. Když jsou ještě strie červené až červenofialové, máte největší šanci na úspěch.

Ke korekci čerstvých strií lze použít cévní laser, který dokáže strie zesvětlit a pomůže je mírně zatáhnout. Existují ale i lasery, které napomáhají pajizévky „vyplnit“ novým kolagenem. Pokud je pak kůže v oblasti břicha povislá, může částečně pomoci plastická operace. V boji se striemi může pomoci i galvanická žehlička, psali jsme o ní zde.

Prevence

Jenže podobné zákroky stojí peníze a člověk tak k nim obvykle přistupuje až v nejhorším případě. Nejlevněji člověka vyjde prevence. Ta spočívá hlavně v používání krémů, dostatečné hydrataci pokožky a jejím masírování krouživými pohyby nebo mnutí mezi prsty.

Přípravky proti striím se dají pořídit i docela levně a například těhotné ženy by si rizikové partie měly mazat alespoň jednou denně po celou dobu těhotenství. Někdo nedá dopustit ani na obyčejné sádlo. Odborníci ale varují, že musí být bez soli.

Jak se strií zbavit přírodní cestou

Pokud už strie máte, ale nechcete hned postoupit zákrok na klinice, můžete vyzkoušet některou z přírodních metod. Na každého však zabírají tyto postupy jinak, takže je třeba vyzkoušet, co funguje právě ve vašem případě.

Ricinový olej - používá se nejen v boji s vráskami, stařeckými skvrnami, mateřskými znaménky či nejrůznějšími pupínky, ale je prý skvělým pomocníkem i proti striím. Olejem jemně masírujte oblast, kde se vyskytují strie po dobu 5 až 10 minut. Poté místo zabalte do tenké bavlněné látky a oblast zahřívejte termofonem nebo zahřívací podložkou alespoň půl hodiny. Tento proces opakujte denně po dobu minimálně jednoho měsíce. Ricinový olej navíc využijete i jinak. O tom, jak se díky němu dá pročistit lymfatický systém, jsme psali zde.

Aloe vera - i tato rostina je účinná při léčbě mnoha kožních problémů. Zkuste postiženou oblast pokožky potřít aloe vera gelem, nechat působit 15 minut a poté opláchnout pokožku vlažnou vodou. Další možností je smíchat jednu čtvrtinu šálku aloe vera gelu s olejem z 10 kapslí vitaminu E a z 5 kapslí vitaminu A. Směs pak vetřete do kůže. Postup opakujte denně. O dalších příznivých účincích aloe vera jsme psali zde.

Bílky - vaječné bílky obsahují mnoho aminokyselin a bílkovin, což může rovněž v boji proti striím pomoci. Bílky ze dvou vajíček jemně rozšlehejte vidličkou. Ušlehané bílky aplikujte v tlusté vrstvě na striemi postižené oblasti. Nechte je zaschnout a poté je opláchněte studenou vodou. Nakonec kůži dobře promasírujte olivovým nebo kokosovým olejem. Tento postup opakujte denně, minimálně po dobu dvou týdnů.

Citronová šťáva - do místa postiženého striemi opatrně vmasírujte čerstvou citronovou šťávu. Nechte ji nejméně 10 minut působit a poté opláchněte teplou vodou. Další možností je smíchat stejné množství okurkové a citronové šťávy a aplikovat na strie stejným způsobem.

Bramborová šťáva - obsahuje vitaminy a minerální látky, které podporují růst a obnovu kožních buněk. Nakrájejte jednu středně velkou bramboru na tlusté plátky. Vezměte jeden kousek brambory a jemně jím masírujte místo postižené striemi. Ujistěte se, že škrob z brambor pokrývá postiženou oblast. Nechte bramborovou šťávu zaschnout a pak ji omyjte vlažnou vodou.

Vojtěška - listy vojtěšky obsahují 8 esenciálních aminokyselin, které jsou dobré pro celkové zdraví pokožky. Vojtěška je bohatá na bílkoviny a vitaminy E a K, které pomáhají vyživovat pokožku. Smíchejte listy vojtěšky s několika kapkami heřmánkového oleje a vytvořte hladkou pastu. Tu pak vmasírujte do oblasti postižené striemi dvakrát až třikrát denně. Kúru aplikujte po dobu několika týdnů.

Kakaové máslo - i kakaové máslo je při léčbě strií velmi prospěšné. Má vynikající hydratační účinky, pomáhá vyživovat pokožku a snižuje výskyt strií. Je třeba aplikovat kakaové máslo na postižené místo nejméně dvakrát denně po dobu několika měsíců. Další možností je vytvořit směs z půl šálku kakaového másla, jedné polévkové lžíce oleje z pšeničných klíčků, dvou lžiček strouhaného včelího vosku a lžičky oleje z meruňkových jader. Tuto směs zahřívejte, dokud se neroztopí včelí vosk. Směs skladujte ve vzduchotěsné nádobě v ledničce a proti striím ji používejte dvakrát až třikrát denně.

Olivový olej - obsahuje velké množství živin a antioxidantů, které pomáhají zlepšit různé kožní problémy, včetně strií. Oblast postiženou striemi jemně masírujte mírně teplým extra panenským olivovým olejem. Tím si zlepšíte krevní oběh a do značné míry zredukujete i strie. Nechte působit půl hodiny, aby měly vitaminy A, D a E přítomné v oleji čas se vstřebat do pokožky. Můžete také smíchat olivový olej s octem a vodou a použit vzniklou směs jako noční krém.

Cukr - přírodní bílý cukr je jedním z nejlepších přírodních prostředků, jak se zbavit strií. Cukr můžete používat jako peeling. Smíchejte surový cukr s mandlovým olejem a několika kapkami citronové šťávy. Výslednou směs aplikujte na strie a jemně třete po dobu několika minut. Rituál provádějte každý den před sprchou, a to asi měsíc.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod