Zbavte se hromady bot! Poradíme, jak je úsporně skladovat

 Ostatní 
21. listopadu 2017 13:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
7 fotografií v galerii
I v malém bytě můžete mít boty uklizené tak, abyste o ně už nezakopávali Shutterstock
Boty, kam se se podíváš. Málokterý člověk má doma jen jeden pár bot. A co teprve ženy. Pro některé je doslova vášeň kupovat si každý měsíc nový pár. Jenomže když se jejich sbírka rozroste do neutěšených rozměrů, tak často stojíme před problémem, kam s nimi?

Žádný byt ani dům není nafukovací. Pokud máte doma velkou a prostornou šatnu, tak se zřejmě s tímto problémem nepotýkáte. Ale větší rodina, která žije v malém bytě, prakticky denně zakopává o svou obuv.

Vyberte vhodný botník

Mít dobrý botník je základ. Pokud si projdete několik obchodů s nábytkem, zjistíte, že na trhu jsou desítky variant botníků z různých materiálů. Velmi úsporné na prostor jsou vyklápěcí, protože jsou velmi úzké. Zajímavé jsou i otočné botníky, kde máte všechnu obuv pěkně pohromadě. Využít se dají i police, na něž můžete boty umístit nebo si rovnou pořiďte závěsný regál.

Úložné boxy

Pokud nechcete doma další kus nábytku nebo na botník nemáte prostě místo, variantou jsou úložné boxy. Ty se dají zavěsit na stěnu nebo na šatní tyč a máte po starostech. Opět se vyrábějí v mnoha velikostech i barevných variantách.

Boty můžete pověsit

Proč si boty nepověsit? Využít můžete obyčejné kovové šatní ramínko. To stačí v jeho dolní části přeštípnout napůl, otočit nahoru a ostré konce zatočit dovnitř do spirály. Pak už stačí na ramínka zavěsit letní obuv a pověsit na tyč ve skříni. Pevnější drát unese i lodičky a balerínky, které na něj navléknete za špičku. Jestli se vám nechce do takové kutilské práce, tak využijte ramínka s kolíčky nebo obyčejný kulatý závěsný sušák na prádlo. Místo oděvů však na něj pověsíte svou obuv.

Škatulkování

Pokud máte doma nevyužité horní police ve skříni, zkuste je využít pro skladování sezonních bot, které zrovna nenosíte. Prostorné papírové krabice jsou nejlepším úložištěm. Každý pár bot je navíc vhodné zabalit do hedvábného papíru, podobně, jako to dělají v prodejnách obuvi. Papír saje případnou vlhkost, která by jinak v botách nadělala neplechu. Na každou krabici si pak napište, jakou v ní máte obuv, abyste se potom nemuseli zdržovat dlouhým hledáním. Hlavně myslete na to, že než obuv uskladníte, měli byste ji dobře očistit. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Boty musejí dýchat

Boty by rozhodně neměly být skladovány v neprodyšných boxech a také by neměly být  namačkané na sebe ve velmi těsných, malých krabicích. Tím může při delším skladování dojít k deformaci jejich tvaru. Buďte ale obezřetní u poměrně levných plastových výrobků. Sice se snadno udržují, ale velmi často nemají zajištěné dostatečné odvětrávání. A boty potřebují dýchat a větrat! Tento problém částečně odpadá u dřevěných botníků, neboť tento materiál dýchá a pracuje. Ale ani tady nejsou průduchy zbytečností. U botníků z přírodních materiálů je však důležité dbát na to, aby hlavně jejich svrchní část byla suchá. Dlouhodobá vlhkost dřevu a podobným materiálům nesvědčí. To může začít hnít, plesnivět a může být nenávratně zničeno.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod