Není pánev jako pánev. Jakou vybrat, abyste si zpříjemnili vaření?

 Ostatní 
19. listopadu 2017 12:27 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pánve patří mezi nejpoužívanější kuchyňské nádobí Shutterstock
Pánev nechybí v žádné domácnosti a ta kvalitní by měla být základním stavebním kamenem úplně každé kuchyně. Není však pánev jako pánev. Existuje množství tvarů a druhů pánviček zhotovených z různých materiálů se speciálním určením.

Výběr kuchyňské pánve může být těžký oříšek. Zejména v dnešní době, kdy máme na výběr z desítek materiálů a kdy jsme pod marketingovým tlakem prodejců.

A jaká by tedy pánev měla být, abyste s ní byli spokojeni?

Dostatečná velikost a hloubka

Na velikosti pánve určitě nešetřete, je důležité, aby byla použitelná na různé pokrmy. Nejběžněji prodávané pánve mají v průměru 26 až 28 cm. Na takovou pánev už bez problémů naskládáte čtyři plátky masa nebo menší rybu. A protože pánev neslouží jen ke smažení, je vhodné, aby byla i dostatečně hluboká.

Jaký materiál je ten vhodný?

Ocelové pánve

U profesionálních kuchařů patří k těm nejoblíbenějším, jelikož výborně rozprostírají teplo. Ideální pro všechny, kdo mají rádi surovější chuť pokrmů, připomínající chuť jídla z grilu. Při správném používání jsou prakticky nezničitelné. Používáním postupně získávají patinu a tmavnou, ale čím ubývá krásy estetické, tím více se zlepšují nepřilnavé vlastnosti i výsledná chuť připravovaného pokrmu. Ideální na steaky, prudké restování masa, zeleniny, ale i na úžasné omelety a křupavé palačinky.

Údržba je velmi jednoduchá. Stačí vám k tomu houbička a horká voda. Pánev umyjete a následně vytřete do sucha a je hotovo. Upozornění: Ocelové pánve nesmí do myčky. 

Nerezové pánve

Jsou velmi oblíbené pro svou praktičnost a široké použití. Nemá problém ani s vysokými teplotami na maximálním plameni, nebo při dopékání. Nerezová pánvička ustojí i velmi drsné zacházení v myčce, nebo s drátěnkou. Její nevýhodou je přilnavost, bez oleje na ní moc nenavaříte.

Litinové pánve

Jejich kvalita s postupem času roste, jelikož se zvyšuje jejich nepřilnavost díky jejich pórovitosti. Litina je velice odolná. Nedá se poškrábat a v podstatě nevyžaduje žádnou speciální péči. Nemyjte litinovou pánev v myčce! Čistící prostředky a vlhké prostředí způsobí její povrchovou korozi. Pokud pánev nepoužíváte často, dejte na ni kapku oleje a rozetřete ubrouskem, čímž dojde ke konzervaci kovu.

Měděné pánve

Jistě si z fyziky pamatujete, že meď je výborný vodič, čehož se využívá pro výrobu měděných pánví. Ve spojení s nerezovou vnitřní vrstvou vznikají excelentní pánve a nádobí vůbec. Vaření je velmi rychlé a úsporné. Pořídit se dá i měděné nádobí pro indukční ohřev.

Měděné nádobí nepatří do myčky a pro jeho mytí je doporučeno používat speciální čistič na měď.

Teflonové pánve

Teflonové pánve byly jedny z nejpoužívanějších, jak pro své vlastnosti, tak pro jejich cenu. Teflon byl jedním z prvních nepřilnavých materiálů, používaných při výrobě pánví. Nereaguje s jídlem, v těle se nevstřebává. Při zahřátí nad teplotu 250 °C může docházet k uvolňování nežádoucích látek, ovšem takovýchto teplot při přípravě většiny pokrmů není dosahováno. Na dražší teflonové pánve můžete používat i kovové náčiní.

Keramické pánve

Keramické pánve jsou velmi oblíbené, ale jejich použití je vhodnější spíše pro nižší teploty. Keramické pánve rozpalujte jen pozvolna a nikdy hořák nenastavujte na plný výkon. Jsou určeny pro pomalejší a zdravou přípravu jídel. Aby nedocházelo ke ztrátě jejich vlastností, je lepší ruční mytí než mytí v myčce.

Titanové pánve

Titanové pánve jsou také hitem posledních let. Nejčastěji se jedná o hliníkové pánve s tenkou vrstvičkou titanu. Hliník samozřejmě může být nahrazen jinou slitinou.

Na základní materiál se nanáší  vícevrstvý nástřik, přičemž první a druhý je vyztužen rozemletou keramikou s přísadou oxidu titaničitého. Výsledkem je dokonale nepřilnavý povrch.

Titanové pánve mají asi nejodolnější nepřilnavý povrch, kterému neublíží ani kovové nástroje. Jejich nepřilnavost je mnohem účinnější, než je tomu u keramických pánví.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve