Jak na čištění péřových dek a bund

 Ostatní 
18. listopadu 2017 16:31 / Bronislava Silná
  1
📷
2 fotografie v galerii
I holub se může umýt ve vodě - vaše peřina také Shutterstock
Peří prožívá velký comeback. Opět se nosí, opět se v něm spí. Jen kdyby ta čistírna nebyla tak drahá. Máme důležité informace o možnostech čištění.

Výhody peří

Peří umožňuje udržet lepší tepelnou pohodu. Dobře absorbuje vlhkost a vůbec není pravda, že by byl člověk na peří alergický. Tato alergie je spíš výjimečná a bývá často zaměňována s alergií na prach, který se v nekvalitních peřinách může vyskytovat. Největší otazníky ale visí nad správným způsobem čištění výrobků, které jsou naplněny peřím.

Děsivá představa přebírání peří

Mnozí možná mají v živé paměti, jak babičky, když chtěly vyčistit peřinu, rozpáraly sypek, peří odnesly do čistírny a sypek vypraly doma. Pro tento účel se obvykle zavíraly do koupelny nebo jiné menší místnosti. Peří stejně létalo všude. Tento postup naštěstí netřeba opakovat. Máme lepší tipy, jak si se špinavou peřinou poradit.

Prát či neprat?

Doslova hamletovská otázka. Ti, kdo chtějí volit cestu naprostého bezpečí, mohou svůj péřový výrobek dát do čistírny jako celek. Nemusí se tedy trápit nad páráním sypku. Ostatně párání komorového spacáku či prošívané péřové bundy nepřichází do úvahy. V čistírně zvolí některý dostupný způsob údržby a výsledek bývá opravdu dobrý. Problém nastává při placení, neboť vyčistit peřinu může stát klidně skoro 500 korun. Menší výrobky pak stojí minimálně 350 Kč. Přitom víme, jak snadno se vám může stát, že se na oděv něco vylije, nebo jak snadno dojde peřina k úhoně, pokud se malému dítěti stane, že se mu sesune plínka.

Odvážnější proto mohou klidně zvolit možnost praní v pračce. Tento postup má ovšem jednu základní podmínku – mít také sušičku. A ještě je dobré, pokud je pračka hodně velká. Nejde jen o to, aby se vám podařilo peřinu nacpat do bubnu, ale také o to, že když potom nasákne vodou, bude opravdu hodně těžká. Slabší pračky by mohly dojít k úhoně.

Jak správně vyprat peřinu a péřovou bundu

Do pračky vložíme péřový výrobek, přidáme prací prášek určený k praní peří a zvolíme samozřejmě nízkou teplotu. Pokud není k dispozici program na peří, zvolíme praní jemných textilií a teplotu 40 stupňů. Pokud máme v pračce výrobek menší, přidáme dva až tři tenisové míčky, aby při pohybu bubnu pročechrávaly praný kus. Rozhodně nepřidáváme aviváž. Máchání navíc může být pro některé výrobky výhodou.

Vypranou peřinu či bundu rozhodně nenecháváme sušit na slunci a už vůbec ji nenecháváme vlhkou. Vložíme ji do sušičky a zvolíme buď program na peří, nebo program na jemné prádlo a nižší teplotu sušení. Po uplynutí potřebné doby máme krásně vysušenou a načechranou peřinu. Prací dávka speciálního přípravku nás vyšla na dvacet až třicet korun. Pár korun jsme dali za elektřinu pro praní a sušení. Ušetřili jsme tedy několik set za čistírnu. Svěřte se i vy v diskusi se zkušenostmi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod