Princip placeba zná každý. Ale víte o nocebu, které může i zabít?

 Zdraví 
17. listopadu 2017 08:26 / Jitka Jahodová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zlý bratr pozitivního placeba může postihnout každého z nás Shutterstock
Lidská psychika je velmi zákeřná. Pracuje mnohdy zcela podvědomě a vkrádá se nám do mysli, kde rozehrává svoji hru a dokáže nás pořádně potrápit. V případě noceba se tato hra podobá ruské ruletě.

Co je nocebo? Stačí jedna nevhodná poznámka u lékaře na adresu našeho zdravotního stavu a nocebo je na světě. Mozek začíná pomalu vyhodnocovat důsledky nepříjemné zprávy a hledat katastrofické scénáře.

Zlý bratr pozitivního placeba může postihnout každého z nás. Síla myšlenky je natolik silná, že to, nad čím bychom jindy mávli rukou, s naší hlavou začne pořádně cvičit. Nocebo je záškodník, který dokáže způsobit nemoc či dokonce smrt jen samotným očekáváním.

V čem je nocebo nebezpečné?

V čem je nocebo tak specifické, že před ním nelze zavírat oči? Je to prostý fakt, že člověka dokáže poškodit vlastní strach a pouhá víra. Podle některých lékařů se může jednat o jakousi extrémní podobu vúdú.

Špatně zvoleným slovem můžete člověka nalomit natolik, že skutečně může uvěřit, že zemře a tělo se tomu začne přizpůsobovat. V době všudypřítomného internetu je situace o to horší, že stačí zadat pár náhodných příznaků do vyhledávače a na problém máme zaděláno.

Podobný efekt nastává i u lidí, kteří bedlivě čtou povinné příbalové letáky s vedlejšími účinky léků, kam výrobci pro jistotu nacpou úplně všechno. Zatímco někteří lidé těmto sdělením nevěnují pozornost a žádnou změnu logicky nezaznamenají, jsou tací, kteří po přečtení letáku začnou zmíněné příznaky pociťovat. Je homeopatie rovněž placebo? Přečtěte si náš další článek, který o tomto tématu pojednává.

Míra autosugesce se samozřejmě liší povahou. Kdo s problémy bojuje, ten ji nevnímá, kdo je snadno manipulovatelný, ten ano. Obrovská provázanost těla s duší a moc psychiky jsou nezpochybnitelné.

Jak na odvrácení noceba?

Člověk může být negativně naladěn z různých důvodů: buď je to od přírody pesimista, nebo má špatné zkušenosti s předchozí léčbou, nebo se mu dostane negativních informací od lékaře, lékárníka či z médií. Psychika je strašně důležitá. K odvrácení noceba mohou velkou měrou pomoci i lékaři. Někdy stačí málo. Aby  byli k pacientům více ohleduplní. Na některé jedince by měli naložit jen tolik informací, kolik snesou a pokud to není pro pacienta bezpodmínečně nutné, vynechat možné katastrofické scénáře.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod