Sója není zdaleka tak zdravá, jak by se zdálo

 Zdraví 
15. listopadu 2017 07:53 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Lákavě vypadající kuličky nejsou zdaleka tak zdravé Shutterstock
Sója byla označována svého času za superpotravinu, která vyřeší problémy výživy světa. Je ale opravdu tak zdravá a je vůbec vhodné ji pravidelně konzumovat? Některé odpovědi najdete v dalším textu.

Sója odporuje zásadě jíst to, co zde jíme už dávno

Sója má zásadní problém v tom, že se v Evropě historicky nekonzumovala a lidé na ni tedy nejsou přizpůsobeni. Tím pádem není výjimečné, že se u lidí, kteří začnou sóju pravidelně konzumovat, objeví alergie na příslušné proteiny. I lidé v Asii vědí své, a proto velmi často používají sóju v podobě různých fermentovaných výrobků. Taková je i kvalitní sójová omáčka, ale také tempeh, který je dobrou náhradou masa a velmi dobrou variantou použití sóji při kuchyňské úpravě.

Sója a rakovina prsu

Sója obsahuje značné množství fytoestrogenů, které mají podobné složení jako ženský pohlavní hormon estrogen. V důsledku konzumace většího množství sóji pak může docházet k tomu, že se objeví problémy spojené s vysokou hladinou tohoto hormonu. Může se rozvinout rakovina prsu, u malých dívek nastává předčasně puberta a dospělé ženy zase trpí neplodností. I zde je na vině použití nefermentované sóji. Navíc je ještě ve hře otázka užití sóji geneticky modifikované. Pro člověka je sice její použití v EU limitováno, ale jsou jí krmena zvířata.

Antinutriční látky a vstřebávání živin

Sója obsahuje značné množství látek, které omezují trávení bílkovin a jiných látek, které stojí za omezením schopnosti těla vstřebávat různé důležité prvky, jako je vápník, hořčík, železo nebo zinek. Dopady na zdraví člověka tedy mohou být velmi negativní, zvlášť v případě dlouhodobého používání. Dobře víme, jaké problémy působí nedostatek vápníku na stav kostí, jak špatně se vede člověku, který má málo hořčíku a podobně tomu je i s dalšími prvky.

Proč je sója skoro ve všem?

Důvodem přítomnosti sóji v mnoha produktech na pultech obchodů s potravinami je fakt, že to vyhovuje potravinářskému průmyslu, kterému se podařilo přesvědčit obyvatelstvo západních zemí, že je sója zdravá. Skutečnost je taková, že pozitivní zdravotní význam mají opravdu kvalitní fermentované produkty ze sóji, která není geneticky modifikovaná. Použití těchto kvalitních produktů může mít skutečně pozitivní zdravotní přínosy. Konzumace průmyslově zpracovaných zbytků po výrobě sójového oleje však žádné valné přínosy nemá. Působí jen alergie, rakovinu a zdravotní komplikace.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47