Zdravé a zároveň nebezpečné koření. Pozor na jeho halucinogenní účinky

 Zdraví 
13. listopadu 2017 11:08 / Monika Thomsonová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Muškátový oříšek byl hlavně v minulosti používán jako narkotikum Pixabay
Dnes patří muškátový oříšek mezi známá koření, ale po dlouhá léta byl v Evropě poměrně vzácným kořením. Název je mírně zavádějící, neboť muškátový oříšek není v pravém slova smyslu ořechem.

Muškátový oříšek je vysušené semeno muškátovníku pravého (Myristica fragrans), který v některých případech dorůstá až do výšky 18 metrů a  pochází z Asie. Kromě specifické chuti má některé léčivé účinky, ale s jeho používáním byste to neměli přehánět, neboť ve větším množství působí jako halucinogen.

Kde muškátový oříšek pomáhá?

  • Muškátový oříšek je efektivní při nechutenství, neboť zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení
  • Má pozitivní vliv při nadýmání, průjmech či zvracení
  • Tiší bolesti břicha i křeče
  • Při astmatu
  • Při zánětech, zvláště zánětu slinivky břišní či zánětu ledvin

Muškátový oříšek v kuchyni

Muškátový oříšek je díky své velmi výrazné vůni používán při přípravě jídel a nápojů. Přidává se k masu či do různých nádivek. Vhodný je do polévek, omáček, salátů anebo k zelenině. Přidávat byste ho měli až na závěr tepelné úpravy, neboť tímto procesem výrazně ztrácí chuť. O tom, jak správně skladovat koření, jsme psali v našem dalším článku.

Pozor na vysoké dávky

Muškátový oříšek byl v minulosti používán i jako narkotikum, a to hlavně v Asii a Egyptě. Jeho narkotický účinek sice může v nižších dávkách působit jako prostředek proti nespavosti,  po předávkování však dochází k otravě, která se projevuje malátností, ospalostí, zmateností, úzkostí a v některých případech halucinacemi. Při hodně vysokých dávkách pak až upadnutím do hlubokého a dlouhého spánku, také přirovnávaného k narkóze. V extrémní situaci by silná otrava mohla skončit i smrtí. Otrava je většinou spojena se silnou nevolností, zvracením, bolestí hlavy a poruchami motoriky. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47