Majoránka umí léčit. Víte ale, jak ji správně používat?

 Zdraví 
29. září 2018 09:43 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Majoránku určitě používejte i jako lék Pixabay
Majoránka zahradní je oblíbené koření, bez kterého si neumíme představit řadu pokrmů. Ale v některých dobách se užívala jako lék. Přinášíme informace, jak může prospět našemu zdraví.

Majoránku běžně přidáváme do gulášové či bramborové polévky, patří do bramboráků a mnoha tradičních českých jídel. Velmi pikantní je i kuře na majoránce. Věděli jste ale, že majoránka má obrovské množství léčivých účinků, kterými může prospět jak ženám, tak mužům? Přinášíme alespoň ty nejdůležitější z nich. 

Co majoránka léčí

Majoránka se dá použít na uklidnění nervové soustavy. Její účinky zahrnují schopnost mírnit migrény, uklidňovat při podráždění, pomáhat při nespavosti, pomáhat při stresech a dokonce se dá ordinovat i proti různým smutkům a žalům. Říká se, že majoránka zvládne i nešťastnou lásku.

Ženy by měly majoránku využívat zejména při problémech spojených s periodou. Toto koření totiž dokáže zejména zmírnit někdy dramatický průběh menstruace. Čerstvé maminky zase ocení schopnost majoránky podpořit tvorbu mateřského mléka.

Celá rodina ale ocení příznivé účinky majoránky na zažívací trakt. Zbavuje všelijakých problémů se žaludkem, střevy, s nadýmáním. Celkově podporuje trávení. Vedle toho má toto koření schopnost léčit dýchací cesty. Pomáhá při astmatu, rýmě včetně rýmy senné a při prochladnutí. Kdo se chce dozvědět o léčivých účincích dalších druhů koření, může zkusit článek zde.

Jak použít

Majoránku můžeme používat jako čaj. V tom případě doporučujeme jednu lžičku zalít vroucí vodou a nechat asi tři minuty vylouhovat. Postup se tedy neliší od přípravy klasického černého čaje. Na vnější mazání se může hodit majoránková mast. Čtyři lžičky majoránkového prášku zalijte dvěma lžícemi vinného destilátu. Necháte hodinu stát. Přidáte dvě lžíce másla, zahřejete a přecedíte. Uchováváte v lednici a používáte maximálně jeden měsíc. Výborný je také majoránkový olej, který připravíte z čerstvé majoránky. Čtyři lžíce zalijete 100 ml oleje a necháte asi čtyři týdny stát na teplém místě. Pak scedíte a dáte do tmavé lahvičky. Používáte jako mazání na bolestivá místa.

Pěstování majoránky

Máte-li zahrádku, je pro léčivé účely nejlepší používat majoránku čerstvou. Pokud kupujete koření, vybírejte takové, které je hodně aromatické. Bude mít totiž více léčivých látek. Majoránku můžete pěstovat i v květináči doma za oknem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve