Netrpíte náhodou kandidózou? Nemoc není jednoduché určit

 Zdraví 
21. října 2017 13:07 / Bronislava Silná
  2
📷
2 fotografie v galerii
Onemocnění lze prokázat mikroskopickým vyšetřením vzorků Shutterstock
Různými potížemi trpí během života každý člověk. Někoho však problémy trápí dlouhodobě a nenachází se žádné východisko. Jednou z možných příčin je kandidóza. Kandidóza je častá infekce vyvolaná kvasinkami rodu Candida. Máme pro vás další informace.

Co je kandidóza

Jde o onemocnění, které je vyvoláno nadměrným pomnožením kvasinek určitého druhu v organismu. K jejich přemnožení může dojít ve střevě, ale napadeno může být pohlavní ústrojí, jícen, krk. Skrze krev se nákaza dostává i do dalších míst, kde vyvolává různé obtíže.

Důvody, proč se někdy tyto kvasinky přemnoží, nejsou zcela jasné a často je důvodů více. Jde zejména o sníženou imunitu, stres, užívání antikoncepce, antibiotik, ozařování, nevhodnou stravu, která obsahuje příliš mnoho cukrů, obzvlášť těch jednoduchých. S tím souvisí zvýšená hladina cukru v krvi při cukrovce. Na vině může být také užívání jiných léků a pití alkoholu ve větším množství.

Jak se projeví

Bohužel, i když budete mít různé potíže, nelze s jistotou říci, že se jedná právě o kandidózu. Toto podezření by se mělo prokázat laboratorními testy. Nemocný člověk může pociťovat únavu, deprese, bolesti kloubů, bolesti nervů. U někoho se objeví kožní projevy, které zahrnují drobné puchýřky, svědění, pálení, ekzém, zarudnutí či dokonce druh akné. Jiní mohou mít plísňová onemocnění nehtů. Nehty mohou mít také jiné zbarvení, objeví se různé bělavé či žlutavé skvrny.

Jestliže kvasinky napadnou vaše trávicí ústrojí, můžete trpět nadýmáním, průjmem, zácpou. Můžete se potýkat se zápachem z úst, nevolností, abnormální chutí na sladké či alkohol. U někoho se naopak rozvine nesnášenlivost alkoholu. Mohou se vám tvořit afty.

Nemoc napadá i nos, kde se projeví jako chronická rýma, ucpaný nos a svědění v nose. Podobně mohou být postižené oči. Ty pálí, svědí, slzí, jsou přecitlivělé na světlo. Vidění může být rozmazané. Klidně můžete mít i váčky pod očima. Podobným způsobem kandida napadá i uši. Jsou pak ucpané, objevují se tam záněty, bolesti, zvonění.

Zřetelné je napadení pohlavních orgánů. U žen bývá bílý výtok, který doprovází intenzivní svědění. U mužů spíš různé zarudnutí a povlak na povrchu penisu. Ženy jsou více ohrožené, protože nemoc často vyvolává další potíže, jako jsou záněty vaječníků, dělohy, močového měchýře. Způsobuje také pokles tvorby pohlavních hormonů a tím vede k poklesu sexuální touhy.

Existuje mnoho dalších projevů, které si nemocný vůbec nemusí dát do souvislosti s kvasinkovým onemocněním. Kvasinky se projeví i ve vlasech, napadnou klouby a svaly, vedou k nechutenství či naopak nadměrné chuti zejména na sladké. Způsobují nečekané zhubnutí nebo naopak přibrání na váze, ovlivňují dokonce i výši krevního tlaku. Některé nemocné trápí bolesti hlavy a migrény. Jiný je zmatený a má poruchy koncentrace. Mohou se projevit i různé alergie.

Jak se léčí

U nás se prování pouze laboratorní stanovování kvasinek ze získaného vzorku. Krevní testy nejsou zatím běžné. Existují protikvasinkové léky nystatin, natamycin, amphotericin B. Ty působí ve střevě. Na léčbu orgánů se hodí flukokonazol. Na kůži zase intraconazol.

Existuje ale celá řada přírodních možností. Velmi účinná je Aloe vera s velkým obsahem účinných látek. Z běžně dostupných produktů pak dobře pomáhá česnek a čaje lapacho a maté.

Dieta

Podstatnou složkou léčby je dieta, která zahrnuje vyloučení cukru i ve formě sladkého ovoce. Samozřejmostí je vyloučení bílé mouky a bílé rýže. Strava se pak skládá převážně ze zeleniny, masa, mléka a mléčných výrobků a občas podávaných celozrnných produktů. Může se i vejce, oříšky a kvalitní panenské oleje. Aby se obnovila střevní mikroflóra, je vhodné konzumovat jogurty s obsahem lactobacilů. Při léčbě je potřeba hodně pít, aby se toxiny dostaly pryč z těla.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47