Nepodceňujte kožní plísně. Jak poznáte, že jste ji chytili právě vy?

 Zdraví 
14. října 2018 13:03 / Bronislava Silná
  2
📷
5 fotografií v galerii
Plíseň se v žádném případě nevyplácí podceňovat Shutterstock
Plísňová onemocnění trápí většinu lidí. Někdy jde o drobné potíže, jindy o obrovský problém. V žádném případě bychom ale plíseň neměli podceňovat.

Plíseň útočí v každém věku, ale je pravdou, že výskyt roste s přibývajícím věkem. Může to souviset se snižováním imunity, ale také bývá na vině ostych starších pacientů před návštěvou lékaře, kterému nechtějí ukázat ošklivá místa na svém těle a nechají tak nemoc zbytečně šířit.

Jak poznat plíseň

Plísňové onemocnění může mít řadu podob. Často jde o zčervenalá místa na kůži, která svědí. Někdy může jít o drobné puchýřky, které jsou dokonce i bolestivé. V jiném případě se třeba na zádech nebo hrudníku, ale i kdekoliv jinde, objeví světlejší flíčky, které nejsou nijak citlivé, ale které se při opalování stávají výraznějšími. Plíseň se často objevuje mezi prsty u nohou, v tříslech, v kožních záhybech. Miluje temná a vlhká místa. Často se objevuje u sportovců.

Co ji podporuje

Vedle již zmíněné snížené imunity může za kožní plísní stát horší hygiena. Mnohem častější je ale špatná životospráva s přemírou cukrů. Někdy může být rozsáhlé plísňové onemocnění upozorněním na to, že se zvyšuje hladina krevního cukru a u člověka se rozvíjí či dokonce už rozvinula cukrovka. Vysoká hladina cukru stojí i za kvasinkovým onemocněním, jak se můžete dočíst v zajímavém článku zde. Plíseň je infekční, takže je možné, že jste si ji přinesli z bazénů, díky kontaktu s druhými lidmi, použitím stejného ručníku s osobou již nakaženou nebo jinak. 

Co udělat proti plísni

Co je potřebné v každém případě, je dodržovat hygienické návyky, pravidelně se mýt, používat jen svůj ručník a udělat všechno pro to, aby postižená místa mohla být na vzduchu či slunci. Někdy pomůže změna oblečení či bot. Stává se, že v některých botách se vám okamžitě plísňové onemocnění rozvine, zatímco v jiných budete spokojeni a bez potíží.

Určitě při drobných projevech plísně zajděte do lékárny a poraďte se, jaký přípravek by pro vás byl vhodný. Existuje celá řada volně prodejných mastí či sprejů, které mohou pomoci.

Nestyďte se jít k lékaři

Jestliže vám nepomohou volně dostupné přípravky a změna životosprávy, hygienických návyků či oblečení, určitě běžte k lékaři. Ten provede příslušnou diagnózu a může nasadit cílenou léčbu. Nenechte problém přerůst, protože plíseň zatěžuje vaše tělo, vypouští do něho toxiny a významně zhoršuje kvalitu vašeho života.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47