Kombucha je pro své účinky známá už tisíce let. Připravte si z ní nápoj na pročištění těla

 Zdraví 
11. října 2018 09:16 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nápoj plný vitaminů si můžete připravit doma  Depositphotos
Už jste někdy ochutnali kombuchu? Tenhle zvláštní čaj si můžete téměř zadarmo připravit sami doma. Stačí vám jen sehnat si zdravou kombuchovou kulturu, přidat cukr a vodu. A k čemu že to je vlastně dobré?

Kombucha není vlastně houba v pravém slova smyslu. Je to spíš symbiózní kultura kvasinek a bakterií. Houbu jako takovou pak tvoří celulóza vytvořená octovými bakteriemi. Avšak nenechejte se odlákat. V každém případě jde o prostředek, který se postará o naše pevné zdraví.

Zdravotní účinky

Kombucha by měla posílit imunitu, pročistit tělo a maximálně bránit tomu, abyste onemocněli. To vše díky cenným látkám a vitaminům. Je zde obsažen vitamin C a vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6 a B12).

Krom toho je tu kyselina mléčná, octová, šťavelová, usninová, glukorónová, listová a uhličitá. Celkově pak kombucha působí jako přírodní antibiotikum, antivirotikum, diuretikum, imunostimulant a dokonce i jako „čistič“ jedů v těle. Umí pomoci při nemocech kloubů, revmatu, cukrovce, ledvinových kaméncích, ekzémech, únavě, respiračních onemocněních, při vápenatění cév, zácpě, zánětech, plísních, žaludečních potížích a dokonce je podpůrným lékem při rakovině.

Připravte si kombuchový nápoj

Jak na něj? Buď si pořiďte násadu (seženete na internetu nebo v prodejnách se zdravou výživou). Ze zkušenosti však můžeme říci, že ne vždy se kupovaná násada ujme. Nebo si někdy budete muset i několik týdnů počkat, než se vzpamatuje a „uchytí se“.

Druhou variantou je získat kombuchu od někoho blízkého, případně si ji sehnat od lidí, kteří mají přebytky. Pokud se houbě daří, množí se velmi rychle, a její pěstitelé ji často prodávají za drobný peníz či darují.

A poslední možnou variantou je „vyrobit“ si houbu sami. Kupte si kombuchový nápoj v PET lahvi (tam, kde jej dobře skladují v temnu a chladu – zároveň dejte pozor na datum expirace). Doma pak uvařte litr středně silného černého čaje, oslaďte 80 g krystalového cukru (nikoliv třtinového), přelijte do 5litrové zavařovací sklenice a nechte vychladnout. Do zchladlého čaje pak vylijte celý obsah PET lahve s kombuchovým nápojem. Zakryjte prodyšným plátýnkem, dejte přes něj gumičku a položte do tepla (pokojová teplota stačí).

Asi do tří týdnů se na povrchu utvoří jemná tenká houba. Dvě deci nápoje si schovejte a zbytek můžete vypít (jestli vám ještě takto silný bude chutnat) a houbu jemně omyjte pod vlažnou tekoucí vodou. Poté ji vložte do uchovaného kombuchového nápoje. Tentokrát uvařte čaje více. Oslaďte a pamatujte – 80 g cukru je na litr vody! Čaj používejte vždy ideálně jen černý. Až bude směs čaje a cukru zchladlá, vložte do ní kombuchu. Měla by plavat ihned na povrchu. Pokud však poklesne, nevadí. Brzy sama vyplave na povrch. Do týdne byste měli mít hotový první skutečně skvělý a chutný kombuchový nápoj. A hledáte-li i jiný zajímavý netradiční nápoj plný zdraví, vyzkoušejte modrý čaj.

Každá země má svou legendu

S kombuchou je spojováno po celém světě mnoho legend. V Číně se jí údajně holdovalo už před dvěma tisíci lety. V Japonsku se začala objevovat někdy v pátém století. Ruská legenda se vztahuje k oblasti Kargasok, jejíž obyvatelé se údajně těšili podezřele dobrému zdraví díky užívání zkvašeného čaje. Navíc je prý kombucha skvělá na kocovinu, a také proto byla v Rusku tolik oblíbená.

I když má kombucha podle mnoha zdrojů řadu pozitivních zdravotních efektů, tyto efekty nejsou podpořeny vědeckými důkazy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008