Vzhled vousů či kníru ovlivníte nejen péčí, ale i vhodnou stravou

 Krása 
08. října 2018 07:52 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
I dlouhé vousy mohou vypadat pěstěně Depositphotos
Vousatí muži jsou v kurzu. Jenže aby jejich porost vypadal opravdu dobře, je třeba o něj řádně pečovat. Lookem Rumcajse z lesa Řáholce muži nikoho neoslní.

Nechat si narůst na tváři vousy není nic složitého, stačí se pár dní či týdnů neholit. Jenže bez patřičné údržby bude váš plnovous či knír vypadat nevzhledně a zanedbaně. Přitom i chlapácké vousy mohou být hezké a příjemné na dotek. Vyžaduje to ale úsilí a péči.

Vousatá kosmetika

Neexistuje jen speciální kosmetika na tělo, vlasy či pleť, ale k dostání jsou i speciální přípravky na vousy. I tento porost totiž vyžaduje správnou výživu a hydrataci. Obecně se dá říct, že pokud chcete, aby vaše vousy vypadaly opravdu reprezentativně, měli byste se naučit používat přinejmenším tři základní produkty - olej, balzám a kondicionér.

Olej

Díky olejům, které jsou obvykle směsicí několika druhů (arganový, mandlový, jojobový, hroznový, slunečnicový aj.), budou mužské vousy krásně měkké. Při pravidelném používání tak budou vaše "dráty do betonu" minulostí.

S měkčími vousy se vám pak bude lépe pracovat - snadněji je upravíte podle vašich představ. Navíc získají příjemný lesk, což vousům dodá přirozeně zdravý vzhled.

Oleje na vousy toho ale umí ještě více. Dodají vousům výživu, takže se už nebudou lámat či třepit. Zároveň olej působí i na pokožku pod vousy, a tak vás budou nově rostoucí chlupy méně svědit. A vaše drahé polovičky jistě ocení, že olej dodá vašemu vousu i příjemnou vůni. Olej na vousy používejte alespoň třikrát týdně - stačí trochu vetřít do vousů a lehce vmasírovat i do pokožky pod nimi.

Balzám

Pokud vám každý vous roste jiným směrem, pomůže vám balzám na vousy. Na rozdíl od oleje obsahuje navíc bambucké či kakaové máslo a hlavně včelí vosk, který tuží. Balzámy na vousy obsahují také celou škálu vitaminů a pomáhají tak se správným růstem vousů. Aplikace je podobná jako u olejů - vetřít do vousů a vmasírovat do pokožky.

Kondicionér

Kondicionér na vousy může být ve formě vody, mléka nebo pěny. Velmi rychle se vstřebává a hlavně podporuje regeneraci a výživu vousů. Často obsahuje keratin, díky kterému jsou pak vaše vousy jemnější a hladší. I vousy potřebují chránit před nepřízní počasí, jako je mráz nebo vítr. A právě balzám tu správnou ochranu vašim vousům zajistí.

Mytí vousů

Pokud chcete, aby vaše vousy vypadaly opravdu dobře, musíte je také minimálně jednou týdně řádně umýt. I na to existují speciální mýdla či šampony a jsou rozhodně vhodnější než běžné kosmetické přípravky na vlasy či tělo. Vlasy se totiž ve srovnání s vousy rychle mastí, a tak by látky v běžném šamponu mohly způsobovat vysušování pokožky pod vousy, případně nepříjemně dráždit koutky úst.

Jak zkrotit neposedný knír

Pokud rádi nosíte knír, ale nevíte, jak ho vytvarovat podle vašich představ, pořiďte si vosk na vousy. Vosk navíc ocení i vousáči, kterým rostou vousy všemi směry a balzám je na jejich usměrnění příliš krátký. Další výhodou vosků je, že dokáží váš porost hezky změkčit. Navíc k dostání jsou produkty s různým stupněm tužení, takže vybrat by si měl opravdu každý.

Hřeben na vousy

Možná vám to přijde divné, ale hřebeny se nepoužívají jen na vlasy, ale i na vousy. Musíte si ale pořídit hřebeny či kartáče na vousy - obvykle jsou vyrobeny z kančích štětin. Svůj plnovous si hřebenem hezky načešete, zbavíte ho nečistot, příjemně si promasírujete pokožku a ještě vousy narovnáte. Víte, že vousy dokáží podtrhnout rysy vaší tváře?

Shavetta chce cvik

Aby byl dojem opravdu dokonalý, je vhodné si tak dvakrát do týdne oholit kontury a krk. Ideální je na to shavetta. Jde v podstatě o holicí strojek podobný břitvě, ale na klasické čepelky. Holení se shavettou chce sice cvik, ale výsledek stojí za to.

Nezapomeňte na životosprávu

Tak jako na zdravou pleť, nehty či vlasy má vliv i to, co jíme, totéž platí pro vousy. Strava má totiž na kvalitu vousů větší vliv, než si možná myslíte. Zařaďte proto na svůj jídelníček například listovou zeleninu, avokádo, libové maso a ořechy. Je to především kvůli vitaminům A, E, B3 a B7.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47