Kdy není dobré sáhnout po šálku kávy? Několik situací, kdybyste si ji měli odpustit

 Ostatní 
07. října 2018 12:16 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
A kolik šálků je váš denní průměr? Shutterstock
Káva nám pomáhá prokousat se různými náročnými situacemi, jako jsou unavená rána nebo chaotické pracovní dny. Někdy je potřeba dát si další hrneček kávy i pozdě v noci, když potřebujete dokončit práci v termínu. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jestli je na kávu vhodná doba? Zde je výčet několika situací, kdybyste si ji měli odpustit.

Je v pořádku, pokud si kávu užíváte, protože vám chutná a vyvolává ve vás příjemné pocity. Je ale důležité vědět, jak vaše tělo na kofein reaguje. Když budete poslouchat svoje tělo, nejspíš ohledně kofeinu uděláte správné rozhodnutí. Pro chvíle, kdy si nebudete jisti, je zde výčet situací, kdy byste si měli další šálek kávy rozmyslet.

Pokud bez kávy ráno nezvládnete

Většina lidí si dá alespoň jeden šálek kávy denně. To znamená, že pravděpodobně i vy po jednom dnes sáhnete. Jestli máte ale při ranních rituálech pocit, že to bez šálku kávy nezvládnete, je na čase promyslet, zda byste si od kofeinu neměli nějakou dobu odpočinout.

Hned po cvičení

Není doporučováno dát si kávu okamžitě po cvičení. Může to potlačovat chuť k jídlu, způsobovat bolest hlavy z důsledku nedostatku energie nebo dokonce dehydrataci. Obzvláště pokud jste si navykli šálkem kávy nahrazovat jídlo nebo vodu, vaše tělo opravdu potřebuje živiny nebo hydrataci. Je také dobré vědět, jak poznat dobrou kávu.

Když ji pijete jen kvůli ostatním

Jestli trávíte spoustu času v prostředí orientovaném na kávu, to znamená například pracujete v kavárně nebo v kanceláři, která je vybavená kávovarem, ujistěte se, že máte pod kontrolou, kolik kávy pijete. Sledujte, kdy pijete kávu, protože ji chcete, a kdy ji pijete jen proto, že si ostatní naplňují hrnečky.

Když víte, že je pozdě

Nejdůležitější je samozřejmě poslouchat své tělo. Měli byste si ale dávat pozor, kdy kávu pijete. Pokud víte, že jste citliví na její stimulační účinky, není nejlepší nápad dát si kávu v noci nebo pozdě odpoledne. Neexistuje ale žádný univerzální čas, kdy bychom už kávu pít neměli. Každý je jiný v ohledu na to, jak moc nebo málo na něj kofein působí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod