Chybí vám doma zimní krém? Vyrobit ho zvládnete i sama, a to z pouhých tří ingrediencí

 Krása 
03. října 2018 12:21 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Domácí zimní krém ocení každá žena Depositphotos
S příchodem podzimu by si každá žena měla pořídit i krém vhodný do sychravého a později i zimního počasí. Pokud je vám líto peněz a ještě ráda tvoříte, nekupujte tentokrát krém v obchodě, ale jednoduše si ho vyrobte sama doma.

Zimní krémy na pleť mají svá specifika - neměly by především obsahovat vodu. Ta by totiž na pleti mohla napáchat pořádnou paseku. Mrznoucí voda se začne rozpínat a rozšiřovat drobné praskliny v kůži a výsledkem je hrubá a vyschlá pokožka.

Pokud si letos nechcete lámat hlavu, kde seženete vhodný zimní krém, zkuste si ho vlastnoručně vyrobit. Budete k tomu potřebovat jen tři ingredience:

  • bambucké máslo
  • kvalitní rostlinný olej (např. meruňkový, konopný či z hroznových jader)
  • éterický olej dle vlastního výběru

Než se do výroby zimního krému pustíte, mějte na paměti, že všechny tři požadované ingredience musejí být opravdu kvalitní. Budete je dávat na svou pleť, která je v chladném počasí obzvláště citlivá.

Bambucké máslo

Základem krému je máslový základ, o který se nejlépe postará bambucké máslo. To neucpává póry a představuje perfektní ochranu proti mrazu. Bambucké máslo má ale i další cenné vlastnosti - je vysoce regenerační a obsahuje nenasycené mastné kyseliny - (linolovou, olejovou, stearovou, palmitovou, linolenovou, arachidovou či skořicovou), ale také steroly, fenoly a vitaminy A a E. Aby se dalo s bambuckým máslem dobře pracovat, musíte ho rozehřát ve vodní lázni na asi 30 až 45 °C. Získá tak tekutou podobu, do které snadno a rovnoměrně přimícháte další ingredience. Bambucké máslo lze použít i k přípravě tuhého parfému, jak jsme psali zde.

Rostlinný olej

Na kvalitu musíte vsadit i v souvislosti s výběrem rostlinného oleje. K výrobě krému se výborně hodí meruňkový olej - dobře ho snáší i ženy s nejcitlivější a nejsušší pletí. Má jemné marcipánové aroma a obsahuje velké množství vitaminu A a E, které pleť aktivně regenerují, zklidňují a chrání. K meruňkovému oleji můžete přidat i olej konopný, který ocení ženy s problematickou aknózní či ekzematickou pokožkou. Je protizánětlivý, zlepšuje stav jizviček a celkově podporuje pružnost pleti. Skvělý je také olej z hroznových jadérek, takže klidně pár kapek do směsice olejů přidejte. Je nemastný, lehký, jednoduše se roztírá a skvěle se vstřebává bez pocitu mastnoty a navíc se postará o příjemnější finální konzistenci celého krému.

Éterický olej

Éterický olej zajistí konzervaci, vůni i léčebné účinky. Vybírejte podle svého uvážení a hlavně podle toho, jakou máte pleť.

Citlivou a slabou pokožku můžete posílit éterickým olejem z levandule nebo růže. Jestliže bojujete s akné, sáhněte po tea tree nebo mátě. Anti age účinky podpoříte přidáním pár kapek ylang ylang a zralé a suché pleti zase bude svědčit éterický olej ze santalového dřeva. Dobře se ale v krému vyjímají i jiné vůně - například citronová, pomerančová, kasie a další.

Výroba krému

Poměr másla a oleje se odvíjí od toho, jakého výsledku chcete dosáhnout. Pokud chcete mít snadno roztíratelný krém, nešetřete oleji a bez obav balzám udělejte v poměru 1 : 1 (máslo : olej). Pokud máte pokožku spíše suchou nebo se chystáte do hor, přidejte více bambuckého másla, poměr by měl být asi 2 : 1, tzn. na dva díly másla jeden díl oleje.

Co se týká éterických olejů, ani zde není stanoveno přesné množství. Jsou totiž různě silné, na množství 100 ml bambuckého másla a 100 ml rostlinných olejů ale obvykle stačí asi pět či šest kapek éterického oleje. A nemusí jít jen o jeden druh - éterické oleje lze i různě kombinovat.

Směs pak nalijte do čisté nádobky s uzávěrem a nechte při pokojové teplotě ztuhnout. Trvá to několik hodin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve