Praskají vám paty? Důvody mohou být překvapivé. Zjistěte, v čem je zakopaný pes

 Krása 
30. září 2018 09:55 / Marie Šťastná
  18
📷
6 fotografií v galerii
Popraskané paty trápí mnoho lidí Shutterstock
Popraskané paty řeší spoustu lidí. Málokdo se bohužel pídí po příčině, ale právě ta je prapůvodcem veškerých problémů. Zkuste na ni přijít! Jedině tak máte možnost zbavit se nepříjemných potíží jednou provždy.

Někdo si vystačí během koupele s pemzou, další musí paty pravidelně máčet a chodit na pedikúru. Důvodů je přitom celá řada. Mohou to být genetické predispozice nebo nemoci jako cukrovka či lupénka. V tom případě jsme na ztvrdlou kůži krátcí a nezbývá, než jí věnovat maximální péči.

Na pozoru bychom se měli mít i tehdy, když pracujeme ve stoje, v prašném prostředí, v suchém klimatu a při nízkých teplotách. Také pokud hodně a často sportujeme. To vše praskání kůže jenom nahrává. Vzhledem k tomu, že o tom víme, však můžeme zvýšit péči a nemusíme mít paty žluté, tvrdé a bolavé. Extrém se pak řeší už jen těžko. 

Krom zdravotních obtíží a nadměrné zátěže však existují příčiny, jimž lze předejít. Přečtěte si, které to jsou:

Náchylnost k plísním

Pokud o ní víte, nikdy si nepůjčujte cizí obuv a nechoďte v cizím prostředí naboso. Na bazén si noste vlastní žabky nebo gumové pantofle. Po návratu z koupaliště se doporučuje namočit nohy na pár minut do vody s octem nebo hypermanganem. Plíseň může jít totiž se ztvrdlými patami ruku v ruce.

Nevhodná obuv

Nedivte se, že máte ztvrdlé paty, pokud nesundáte až do zimy z nohou balerínky. Zatěžují pouze určitou část chodidla, což nohám neprospívá. A stejné je to i s lodičkami. Na nohou se začnou tvořit mozoly a kůže tvrdne. Vhodná obuv s kvalitní výstelkou je tedy v případě častých potíží naprostý základ.

Vyšší váha

Obezita s sebou přináší celou řadu problémů. Jsou to nejrůznější zdravotní obtíže, ale i estetické nedostatky a tvrdé paty nejsou výjimkou. Nadměrná váha je zkrátka pro nohy zátěž. Na místě je tedy zdravější životní styl, úprava jídelníčku. Pozor by si na něj měli dát hlavně starší lidé, kteří inklinují k těmto problémům častěji.

Špatný pitný režim

Dostatek tekutin má vliv na hydrataci kůže. Projeví se v první řadě na pleti. Už na první pohled je jasné, zda je vláčná a elastická. Pitný režim se stejnou měrou projevuje i na spodní straně chodidel. Ztvrdlá kůže je tedy i projevem toho, že málo pijeme. Několik babských rad na popraskané paty najdete zde.

Nedostatek vitaminů

Na kvalitu kůže má vliv zinek a omega 3 mastné kyseliny. Zinek najdeme v dýňových i slunečnicových semínkám, v hovězím mase, játrech i rybách, sušeném mléku nebo sýru. Omega 3 mastné kyseliny obsahuje také losos, makrela, tuňák i pstruh. Cenným zdrojem živin jsou rovněž ořechy. Jestli nejste schopni si příjem vitaminů pravidelně hlídat, zvolte doplňky stravy.

Špatné prokrvení

Příčinou mohou být zdravotní obtíže, ale nejlepším lékem je opět zdravý životní styl a optimální hmotnost. Doporučením je vyvarovat se kouření i alkoholu, také tukům. Vhodné je naopak zařadit pravidelný pohyb. Krev lze rozproudit i pomocí speciálních cviků.

Nekvalitní mýdla

Mohou pokožku vysušovat, což se na ní nepříjemně projeví. Vybírejte tedy taková, která obsahují přírodní oleje, jež pokožku zvláční. Výběr je obrovský a je jedno, zda zvolíte tuhou nebo tekutou variantu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47