Nevíte, co si obléct pro podzimní běhání? Poradíme vám, jak vrstvit

 Móda 
28. září 2018 08:11 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běhat lze v každém počasí Depositphotos
Neexistuje špatné počasí, ale špatně oblečený běžec. Tímto pravidlem by se měl řídit každý, kdo chodí pravidelně běhat. A je jedno, jestli je třicet nad nulou nebo třeba jenom kolem nuly.

Podzim je tady. Ráno se teploty drží jenom slabě nad nulou. A to znamená jedno. Pokud jste zvyklí pravidelně běhat, už si s krátkým tričkem a kraťasy určitě nevystačíte. Na druhou stranu, pokud to zase s vrstvami přeženete, pak se vám bude běžet špatně, navíc vám hrozí přehřátí.

Důležitá je rozcvička

Řiďte se základním pravidlem: „Oblékni se tak, abys před tím, než vyběhneš, pociťoval mírný chlad." Důležité je, než začnete běhat, se správně zahřát a protáhnout, a to i po tréninku. Dejte si třeba pár přeskoků přes švihadlo, abyste rozproudili krev a zahřáli svaly.

Jak vrstvit

Před vyběhnutím ven se orientujte podle venkovní teploty. Myslete totiž na to, že tělesná teplota se při aktivitě znatelně zvýší. Je-li například venku 12 stupňů, oblečte se, jako by bylo dvacet. Když je teplota kolem pěti stupňů, můžete si dovolit i kratší legíny. Jdou-li teploty ještě níž, určitě je nutné termoprádlo, dlouhé kalhoty a mikina, při teplotách pod bodem mrazu ještě bunda.

Náchylná achilovka

Poměrně důležitým detailem jsou ponožky. Ty by v chladném období měly zakrývat achilovku, která je, pokud není v teple, poměrně náchylná k zánětům. Obléknout si tedy můžete zimní funkční legíny na běhání, ideálně také dlouhé ponožky či podkolenky.

Moc nebo málo?

Že jste správně oblečení poznáte tak, že vám ze začátku bude malinko zima, ale jakmile uběhnete zhruba kilometr, mělo by vám být znatelně tepleji. Samozřejmě, že to chce čas, než se naučíte správně vrstvit. Takže pokud máte pochybnosti, raději si vezměte o jednu vrstvu více, kterou si pak můžete bez problémů dát třeba kolem pasu. Rozhodně je to lepší řešení, než hrozba prochladnutí.

Čelenka i rukavice

Teď na podzim to ještě není nutné, přesto byste se měli vybavit i vhodnými doplňky. K nim určitě patří čepice, čelenka a rukavice na běh. A v neposlední řadě zvolte správnou obuv. Pokud je sucho, pak vám stačí klasické běžecké boty. Jakmile začne mrznout, hrozit náledí, sníh, pak se doporučují trailové boty se vzorkem, které zabrání uklouznutí. Pokud teprve začínáte s během, poradíme vám, jak na to, abyste si neublížili. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47