Máte žaludeční vředy? Jezte tuhle potravinu a můžete se vyléčit

 Zdraví 
25. září 2018 09:37 / Martina Langová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Zelený koktejl se spirulinou přepere mnohé zdravotní obtíže Depositphotos
Chuťově jsou většinou neutrální, zato mají široké spektrum léčivých účinků. Řeč je o sladkovodních řasách. A některé nám mohou být obzvlášť užitečné. Třeba taková spirulina, která pečuje o náš zdravý žaludek.

Patří mezi sladkovodní řasy. A ač je to vlastně absolutně primitivní organismus, znamená pro lidské tělo neskutečnou sílu. Kromě užitečného zeleného chlorofylu obsahuje i modré barvivo fytocyanin. Kombinace všech užitečných látek z řasy se umí postarat o naše zdraví.

Malá domácí lékárna

Spirulina žije v teplých a zásaditých sladkých vodách. A dokonce je možné vidět ji na rozdíl od jiných řas jen pouhým okem. Je dlouhá cca půl milimetru. Krom vitaminů (E, F, H a vitaminy skupiny B – je to jeden z nejvyšších přírodních zdrojů vitaminu B12) a minerálních látek (vápník, hořčík, železo, draslík, selen, mangan, zinek, fosfor) obsahuje také karotenoidy (alfa i beta karoten, echinenon, kryptoxantin, lutein a zeaxantin) a chlorofyl (hojí rány a působí dezinfekčně, detoxikuje a prokrvuje důležité orgány). Ve spirulině nechybí ani bílkoviny, sacharidy a tuky.

Silné svaly a zdravý mozek

Samostatnou kapitolou jsou pak aminokyseliny, kterých obsahuje řasa požehnaně. Navíc ještě ve vzájemně vyvážených poměrech, tedy ideálních pro lidské tělo. Díky tomu je spirulina vhodným doplňkem stravy pro vegetariány či vegany. Řasa má především vysoký obsah ribozomů, v nichž probíhá syntéza bílkovin. Z esenciálních aminokyselin je pak přítomen leucin důležitý pro práci svalů a mozku.

Nechybí lysin pro správnou funkci a růst buněk či posílení oběhové soustavy. Tryptofan zvyšuje efektivitu vitaminů skupiny B a je nutný pro zdravé nervy a fenylalanin reguluje metabolismus. Z neesenciálních aminokyselin stojí za zmínku kyselina glutamová potřebná pro mozkové buňky. Dále histidin ovlivňující přenos nervových vzruchů. Dále alanin, což je stavební prvek buněčných stěn či tyrosin, který zpomaluje stárnutí buněk a navíc chrání před spálením od slunce.

Pro zdravé zažívání

Spirulina detoxikuje tělo a odstraňuje z něj jedovaté látky. Čistí játra, brání tvorbě zubního kazu a podporuje obnovu sliznic. Je také vhodným doplňkem při diabetu, zejména pak II. typu. Jednoduše vstřebatelné cukry pomáhají v organismu udržovat stálou hladinu krevní glukózy. A vzhledem k tomu, že řasa také snižuje chuť k jídlu, přispívá u těchto osob k omezení přejídání. 

Spirulina reguluje cholesterol v krvi. A pomáhá při trávení. Navíc bylo už mnohokrát prokázáno, že je účinným přírodním lékem v boji proti žaludečním vředům. Už dva gramy spiruliny denně mohou zcela vyléčit žaludeční vředy. Je to dáno zejména tím, že řasa vytváří na podrážděné žaludeční sliznici speciální chlorofylový povlak. Spirulina zahání deprese a zlepšuje náladu, posiluje životní energii a bystří mozek. Stejně jako vlašské ořechy, které jsou vhodné pro lepší soustředění a přemýšlení.

Ochutnejte zelené guacamole s řasou

Přísady:

  • 2 avokáda
  • 1 nakrájené rajče
  • 1/2 nakrájené cibule
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička mleté spiruliny
  • česnek
  • pepř
  • sůl

Příprava je jednoduchá. Avokádo pomačkáme a přidáme ostatní suroviny. Guacamole je výborné v kombinaci s hovězím masem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47