Vyrobte si originální tuhý parfém. Stačí vám jen dvě ingredience

 Ostatní 
22. září 2018 13:07 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Tuhý parfém můžete mít kdykoliv po ruce Internet
Jsou přírodní, většinou v praktickém malém balení a vydrží opravdu dlouho. Řeč je o tuhém parfému, který si můžete vyrobit snadno doma. Stačí vám k tomu dvě ingredience.

Hledáte vhodnou alternativu ke klasickému parfému, kterou můžete mít stále při ruce – na cestách, a dokonce i v letadle? Vsaďte na tuhé parfémy. Od klasických parfémů se liší tím, že je jejich konzistence krémová. Nanášejí se prstem, pokud si ovšem nepořídíte tuhý parfém v tyčince, která vypadá trochu jako jelení lůj či rtěnka.

Máslo a oleje

Základem jsou přírodní vosky (například kokosový či včelí) a másla (třeba bambucké) a vše je doplněné o esenciální oleje. Vůně se míchá stejně jako u klasického parfému. Měla by mít tři složky, tedy hlavu, srdce a základ.

Ingredience

  • bambucké máslo
  • vonné oleje

Postup

Bambucké máslo si rozpusťte ve vodní lázni tak, aby bylo tekuté. Do připraveného kalíšku, třeba od balzámu na rty, si nalijte malé množství rozpuštěného másla a postupně přidávejte éterické oleje. A skládejte je jako u parfému.

Hlava z citrusů

Hlava je vůně, která je cítit ihned po aplikaci. Obvykle to jsou svěží citrusové nebo květinové vůně či kořeněné jako citron, pomeranč, bergamot. Pro začátečníky je vhodnější zvolit citrus.

Srdce vůně

Jakmile vyprchá hlava parfémů, rozvine se jeho srdce. V tomto případě jde obvykle o sladké květinové a ovocné esence, jako je například mandarinka, růže, geránium nebo květy pomerančovníku.

Doznívající základ

Základ parfémů bývá tvořený zemitými, kořeněnými nebo orientálními vůněmi, které vydrží nejdéle. Nejčastěji se používají santal, pačuli, neroli, ylang ylang, vanilka nebo cedr.

Tip na závěr

Při míchání parfému používejte vždy stejné množství éterických olejů. Ty rozmíchejte v másle a pak aplikujte na kůži. Podle intenzity vůně pak případně přidávejte množství oleje tak, aby vám výsledná kompozice voněla. Tady se musíte řídit svým citem. Podobně jednoduchým způsobem si můžete vyrobit i svůj vlastní deodorant a sladit si jej s vašim parfémem. Návod na jeho výrobu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve