Jak vybrat vhodný stan. Jiný se hodí pro rodinu, jiný pro batůžkáře či motorkáře

 Ostatní 
05. července 2020 19:04 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Stan je třeba vybírat pečlivě Depositphotos
Pokud si myslíte, že přijdete do obchodu a za pět minut stojíte u pokladny se stanem v ruce, který perfektně odpovídá vašim požadavkům, jste na omylu. Nákup vhodného stanu vám zabere trochu více času, tedy minimálně v tom případě, že vám na výběru vhodného typu skutečně záleží.

Jestliže plánujete dovolenou pod stanem, bez stanu se neobejdete, to je jasné. Vybírejte takový, který bude přesně vyhovovat vašim potřebám. Jen tak později nezažijete zklamání a vaše dovolená bude perfektní. V prvé řadě si stanovte priority a ujasněte si, jak budete stan používat a přepravovat.

Důležité je také vědět, pro kolik osob stan potřebujete a zda chcete mít batohy v předsíňce, nebo raději v suchu uvnitř. Promyslete také, jestli je vám milejší dostatek prostoru, i když bude vykoupený táhnutím těžšího batohu.

Základní kritéria

Každý stan musí splňovat několik základních požadavků. Určitě by vás měl ochránit před nepřízní počasí, hlavně před deštěm. Nesmí do něj zatékat povrchem, švy ani podlážkou. Co se týče místa, měl by stan poskytnout tolik prostoru, aby se do něj pohodlně vešli všichni jeho obyvatelé i se svou bagáží, a vnitřní prostor by měl umožnit alespoň sednutí. Důležité je, aby jeho stavba byla jednoduchá tak, že stan ve větru, dešti a mrazu zvládne postavit jeden člověk bez cizí pomoci, a to i v rukavicích. Stan by měl dobře odvětrávat, být dobře ukotvitelný šňůrami a kolíky. Výhodou může být, pokud je stan samonosný, tedy přenosný v postaveném stavu. Dbejte také na to, aby neměl velké vodorovné plochy, na kterých se hromadí voda a sníh.

Do batohu co nejlehčí

Pokud víte, že ponesete stan v batohu, vybírejte co nejlehčí. Na skladování batohu a bot se hodí různé apsidy a předsíňky, ve kterých se často i vaří. Je fajn, když se dá stan rozdělit na tři balíčky - tropiko, vnitřní stan a nosné prvky, o které se můžete při nošení s ostatními podělit.

Batůžkáři by měli volit stan pro dvě, maximáně pro tři osoby. Nejlehčí stany tohoto typu lehce přesahují 2 kg, velmi solidním standardem jsou 2,5 kg a horní váhová hranice jsou 3 kg. Kdo touží po skutečně lehkém stanu, pořídí si model bez podlážky, takzvaný tarp nebo tarptent. Za nižší hmotnost však zaplatíte menším pohodlím.

Cyklisté ocení dobrou skladovatelnost

Cykloturisté kladou důraz na sbalitelnost stanu do co nejmenšího balíčku, a proto používají velmi často stan pro jednoho. Tvarem připomínají zvýšené „rakve“ a kromě spáče se do nich nic moc dalšího nevejde. Pokud ale cestujete s nosiči a brašnami, není problém stan pro dva naložit na kolo.

Stany pro motorkáře

Pokud víte, že s sebou budete brát stan na motorku, poohlédněte se po takovém, jehož rozměry po sbalení jsou minimální. Proto nejdůležitějším parametrem je délka jednotlivých segmentů prutů konstrukce stanu, nikoliv hmotnost.

Rekreační stany do kempu

V případě, že vozíte stan autem a použijete ho několikrát do roka, pak si vystačíte s typologicky podobnými stany jako batůžkáři. Rozsah velikosti je 2 až 4 nocležníci a prostoru je také o něco více. Stany, které naložíte do auta, jsou o něco bytelnější, odolnější a počítejte s tím, že budou o kilo až dvě těžší, ale pokud vás není víc, dobře splní svůj účel.

Rodinné stany

Jak vybrat stan pro rodinu? Určitě platí, čím větší, tím lepší. Rodinný stan pro čtyři osoby je obvyklá velikost, stejně jako stan pro pět lidí. Když půjdete s dětmi na přechod hor, musíte se vlézt do dvou malých lehkých stanů. Při autoturistice platí pravý opak. Když je venku krásně, ve stanu se jen přespává. Horší to je za deštivých dnů, kdy uvítáte větší výšku stanu a velkou předsíňku, ve které se dá vařit, jíst nebo třeba hrát oblíbenou stolní hru. V kurzu jsou i stany se dvěma ložnicemi, které odděluje právě společný prostor. Samozřejmě čím vyšší stan, tím příjemnější stanování pro rodiče. Podlážka v předsíňce je velmi praktickým bonusem. O tom, jak vybrat vhodný spacák, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47