Bez černý má velmi široké léčitelské uplatnění a obohatí i vaši kuchyni

Řízky z bezinkového květu jsou skvělé, zdravé a obohatí vaši kuchyni
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Zdraví 
04. července 2020 12:22 / Depositphotos
  1   0
Potkáváte ho skoro na každém kroku, daří se mu všude, kde je zemina bohatá na dusík. Několik metrů vysoký opadavý keř, který mnoha lidem příliš nevoní. Ale bezinky mají léčebné účinky, o kterých možná ani nevíte.

Naši předkové věřili, že keře bezu černého ochraňují jejich zvířata před onemocněním. Proto ho hojně vysazovali u chlévů nebo kozích chlívků, takže i dnes je lehké na něj narazit. Roste v opuštěných zahradách, na okrajích luk a lesů. Své okolí poutá svou korunou dvakrát do roka. Nejprve na jaře, když kvete žlutobílými, intenzivně vonícími květy, a podruhé na podzim sytě černými bobulemi, které vyrůstají v mohutných hroznech. Pro léčebné účely se využívají i květy i plody. Navíc svým zápachem odpuzuje hlodavce a hmyz.

Velmi často je černý bez používán v kuchyni. Kromě různých sirupů nebo marmelád se z něj dají udělat skvělé řízky z mladých květů, to zřejmě mnohé překvapí. Tento způsob přípravy není příliš rozšířen, což je obrovská škoda, neboť jde o velikou pochoutku, kterou znaly a připravovaly už naše babičky.

Z plodů lze připravit výborné čaje, sirupy, šťávy, můžeme je přidat do marmelád, ovocných dření, kompotů. Velmi oblíbené a chutné je všeobecně dobře známé bezinkové víno, či bezinkový likér.

V oblasti léčitelství má černý bez velký význam. Již naši předci věděli, jaký poklad se v černém bezu ukrývá. K přípravě léčebných přípravků se využívá list, květ i plod.

Usušené nebo převařené zralé bobulky černého bezu (tj. bezinky) nejsou jedovaté. Pozorně je přeberte, zelené bobulky odstraňte, ponechte jen úplně černé a zdravé. Můžeme je sušit, vyrobit z nich zatepla sirup, běžným způsobem zavařit jako kompot či zalít vínem. Můžeme je jíst i syrové, ale jen ve zcela minimálním množství, protože projímají. 

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a nerugalii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Při všech těchto bolestech se doporučuje na utlumení třikrát denně šálek z bezových plodů, odvaru nebo sirupu, který můžeme ředit vodou. Pokud bolesti tišíte tabletkami, obvykle se nám potíže vrátí, ale po léčbě bezovými plody máme většinou od choroby pokoj. Na co ještě se bezinky používají, si přečtěte zde.

Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým extraktem z listů černého bezu.

Už v dávných dobách byla tato rostlina považována za všelék a používala se k léčení velké škály neduhů.

Léčivé účinky

  • bolesti kloubů
  • revmatismus
  • čistí krev
  • působí močopudně
  • snižuje horečku
  • podporuje pocení
  • působí analgeticky
  • nachlazení, prochladnutí
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • křečové žíly (obklady)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší

Pro léčebné účely se využívají i květy i plody bezu černého. Na jaře se sbírají jeho květy, na podzim se pak sbírají plody. Květy obsahují užitečné silice, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny a vitamin C. Plody působí jako antioxidant, chrání buněčné membrány před působením škodlivých volných radikálů a zpomaluje proces stárnutí buněk.

Květy bezinky

  • Celá květenství se odstříhávají za slunných dní nejlépe kolem poledne.
  • Květy nesmí zhnědnout, aby neztratily svou hodnotu, proto je sušíme pomalu.
  • Sušíme je volně rozložené či zavěšené na stinném vzdušném místě.
  • Po úplném usušení květy odrhneme a skladujeme v uzavíratelné nádobě.

Plody bezinky

  • Se používají sušené, naložené v podobě sirupu, suší se bez stopek.
  • Plody se barví převážně vína, ale i deserty a šťávy.
  • Čerstvé plody jsou mírně jedovaté, ale tepelná úprava či sušení jed neutralizuje.
  • Nedozrálé načervenalé plody vyvolávají průjem, proto před sušením plody pořádně přeberte.

Kontraindikace

Nedoporučuje se užívat čerstvé, nezralé a nezpracované plody černého bezu, protože jejich konzumace může způsobit výskyt průjmu a zvracení, a v některých případech i lehkou otravu.

Přípravky z černého bezu by pak by neměly užívat těhotné a kojící ženy, starší pacienti s diabetem, pacienti s onemocněním střev nebo ti, kteří trpí ulcerózní kolitidou. V případě předávkování se může objevit nepříjemná gastritida. U dětí do 12 let se nedoporučuje užívání bezových květů. 

Hana Jordánová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Poznejte mimořádně krásné pobřeží a opravdový klenot Itálie

Dům a zahrada

Nezkazte si grilování špatným masem. Poradíme, jaké maso zvolit, abyste si užili gastronomický zážitek

Bydlení

Tipy, na čem všem můžete v létě výrazně ušetřit

Zavřít reklamu