Vlčí mák má uklidňující účinky. Naučte se jej sbírat, sušit a užívat

 Zdraví 
03. července 2020 08:20 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lístky z vlčího máku jsou léčivé  Pixabay
Vlčí mák je plevel, který roste především na polích a podél cest. Spousta lidí se pokochá krásným pohledem na makové pole, ale mák si nenatrhá, což je veliká škoda. Červený plevel má totiž skvělé zdravotní účinky. Přečtěte si, jak ho správně sbírat a sušit.

Okvětní lístky vlčího máku mají krásně červenou barvu a jsou léčivé. Sbírají se především v letních měsících. Můžete si ho natrhat od června až do září a udělat si z něj odvar. Vlčí mák vyrůstá zhruba až do osmdesáti centimetrů. Nemůžete ho přehlédnout.  

Jaké léčivé účinky lístky vlčího máku mají?

Lístky vlčího máku jsou bohaté na sacharidy, alkaloidy, třísloviny či pryskyřice. Můžete je použít při nachlazení. Pomůže vám i zmírnit kašel. Dejte si ho, když vás postihne zánět horních a dolních dýchacích cest. Má i pozitivní vliv na trávení.

Pokud trpíte stresem, neklidem či úzkostmi, vlčí mák vás trochu zklidní. Dávejte si však velký pozor, abyste se s ním nepředávkovali, protože vám může být velmi špatně od žaludku.

Vlčí mák sbírejte pouze během sucha

Z vlčího máku můžete natrhat okvětní lístky a plody. Nejvíce se však sbírají květy. Obsahují menší množství léčivých látek, ale pro požití jsou rozhodně bezpečnější. Lístky sbírejte pouze, když je teplo. Mohly by totiž zvlhnout a rychle zplesnivět.

Lístky vlčího máku rozprostřete, aby měly dostatek místa

Jednotlivé lístky rozprostřete vedle sebe tak, aby se společně nedotýkaly. Potřebují dostatečně vyschnout. Květy, které během sušení zčernají, vyřaďte. Ve chvíli, kdy lístky zcela uschnou, uskladněte je v nádobách, které můžete dobře utěsnit víkem. Umístěte je do chladnější místnosti, kam neprostoupí sluneční paprsky.

Vylouhujte si vlčí čaj

Na nachlazení, chřipku, angínu a zklidnění mysli vám pomůže vlčí čaj. Usušené lístky nadrťte. Naberte čtyři čajové lžičky, zalijte půl litrem vody a nechte je několik minut odstát. Pokud budete louhovat lístky vlčího máku prvně, dejte si raději o jednu lžičku méně, abyste zjistili, jak na vás odvar bude působit.

Neměli byste pít více než dva čaje za den. Když se po jeho požití nebudete cítit dobře, přestaňte ho konzumovat. Dále čtěte: Domácí likéry chutnají dobře a umí i léčit. Využijte kmín, bez nebo jeřabiny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod