Domácí likéry nejsou jen dobré, umí i léčit. Využijte kmín, bez nebo jeřabiny

 Zdraví 
24. června 2020 09:17 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Výroba domácích likérů je snadná Depositphotos
Výroba domácích likérů je mezi lidmi hodně oblíbená. Likéry však nemusíte vyrábět jen na chuť, některé mají i léčivé schopnosti. Poradíme, jak si léčivé likéry vyrobit.

Likér je základní neutrální alkohol, který je zpříjemněný různými přírodními ingrediencemi. Obzvláště kořeněné a bylinkové likéry mají dlouhou tradici a léčivé účinky. Jejich recepty se dědí z generace na generaci.

Bezový likér

Na výrobu bezového likéru budete potřebovat květy, ideální čas pro jejich sběr je červen či začátek července. Černý bez roste takřka všude,  pro výrobu likéru si ale běžte květy natrhat někam, kde nejezdí moc aut, ať je máte v co nejčistší formě. Květy sbírejte do košíku nebo plátěného pytlíku, aby se nezapařily.

Ingredience na asi 2,5 l likéru:

  • litr vody
  • litr vodky
  • půl litru jablečného džusu
  • 10 g potravinářské kyseliny citronové
  • 15 kusů pěkných, zdravých a hlavně nepraných květů bezu
  • cca 400 g cukru

Neprané květy bezu přelijte jablečným džusem a vodou a nechejte celý obsah 24 hodin odstát. Pak směs přeceďte přes sítko a do tekutiny přidejte kyselinu citronovou, cukr a vodku. Vše důkladně promíchejte, dokud se veškerý cukr nerozpustí. Nechejte odležet asi týden a bezinkový likér je připraven k ochutnání. Další recepty na zdravé zpracování bezových květů najdete v našem článku zde.

Účinky na zdraví

Bezové květy tiší příznaky nachlazení, pomáhají při horečce a zánětu nosních i čelních dutin, lze je rovněž využít k omezení tvorby hlenů při senné rýmě, zánětu dutin a infekcích středního ucha.

Kmínka

Už naši dědečkové nedali dopustit na kmínku, tedy likér z kmínu. Jeho výroba není nijak náročná.

Ingredience na dvě 0,5l láhve:

  • 3 lžíce kmínu kořenného
  • 250 g krupicového cukru
  • 200 ml vodky
  • 1,5 l vody
  • 1,5 lžíce krupicového cukru

Do láhve s širším uzávěrem dejte kmín, cukr a vodku, uzavřete a nechejte 10 dní stát u okna. Prvních pár dní s láhví párkrát zatřepte, až se cukr rozpustí. Po 10 dnech převařte 1 l vody s 1,5 lžící cukru a nechejte zchladnout. Nachystejte si dostatečně velkou (500 ml) čistou láhev a přeceďte do ní přes velmi jemné sítko či plátýnko kmínový výluh (barvy slabšího černého čaje). K tomu přilijte vychladlou sladkou vodu a promíchejte.

Účinky na zdraví

Kmínka údajně podporuje duševní svěžest a dlouhověkost. Velkou měrou dokáže kmín podpořit činnost střev a žaludku, čímž uvolňuje zastavené trávení. Kmínová silice napomáhá vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče a omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. Kmín působí také dezinfekčně, vyhání střevní parazity. Ženám pomáhá při menstruačních bolestech a chudokrevnosti. Požití kmínu také usnadňuje léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů.

Jeřabinový likér

Na jeřabinový likér budete potřebovat jeřabiny, které se sbírají podle druhu od srpna do listopadu. V přezrálých plodech je vyšší podíl cukru. Někteří lidé je nechávají nejdříve přejít prvními mrazíky podobně jako šípky, aby si jeřabiny zachovaly co nejvíce vitaminů a byly sladší. Jeřabinový likér je nejen zdravý, ale i lahodný.

Ingredience:

  • kilogram jeřabin
  • litr vodky nebo rumu
  • pomerančová či citronová kůra
  • hřebíček, celá skořice, vanilka
  • 0,5 l vody
  • 0,5 kg krystalového cukru

Bobulky otrhejte ze stopek, důkladně properte a nechte oschnout. Jeřabiny potom nasypejte do vodky nebo rumu a můžete ještě směs dochutit třeba pomerančovou nebo citronovou kůrou, hřebíčkem, celou skořicí či vanilkou. Nádobu dobře uzavřete, postavte k oknu tak, aby se k ní dostaly sluneční paprsky, a potom buďte trpěliví a dejte tomu čas. Jeřabiny nechte macerovat nejlépe dva měsíce, během té doby sklenicí občas opatrně promíchejte. Nakonec svařte v půl litru vody půl kilogramu krystalového cukru a nechte zchladnout. Jeřabinový výluh přeceďte přes plátýnko nebo filtrační papír, důkladně promíchejte s rozpuštěným cukrem a nechte ještě pár dní uležet. Potom už hotový likér rozlijte do láhví a můžete se dát do ochutnávání.

Účinky na zdraví

Bylinkáři doporučují užívání jeřabinového likéru například při trávicích potížích a problémech s tlakem. Jeřabiny také působí mírně močopudně a zvyšují produkci žluči. Mají vliv i na zdraví ledvin, vylučování močového písku a dokonce i menších močových kamenů. Jejich účinek příjemně pocítí také revmatici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky