Umění nádechu a výdechu. Bojujte s depresí či úzkosti i jinak než jen za pomoci léků

 Zdraví 
22. června 2020 09:05 / Klára Kučerová
  1
📷
8 fotografií v galerii
Správné dýchání dokáže téměř zázraky JumpStory
Léčba depresí a úzkostí je obvykle běh na dlouhou trať. Kromě antidepresiv a psychoterapie, které jsou první pomocí, existují i další způsoby, jak zkvalitnit život a co nejvíce zmírnit příznaky nemocí. Mezi ně patří například jóga, meditace či Wim hofova metoda. Všechny postupy však spojuje jedno – nezapomínat správně dýchat.

Některé studie dokazují, že na poli alternativních způsobů léčby vyhrává pravidelné praktikování jógy. Výzkumy, které probíhaly například ve Švédsku a Indii, ukazují, že účastníci, kteří po dobu tří měsíců každý den poctivě alespoň hodinu praktikovali jógu a cvičení kombinovali také s meditací, vykazovali výrazně menší míru úzkostí, stresu a depresivních pocitů. Účastníci po lekcích popisovali pocity optimismu a vnitřního klidu. Ty navíc přetrvávaly i několik měsíců poté.

V současnosti existují desítky studií o účinnosti jógy v boji proti civilizačním chorobám. Depresí trpí přes 300 milionů lidí na celém světě a číslo rok od roku roste. Následky této nemoci přitom mohou být fatální. Dlouhodobě neléčená deprese může vést až k sebevraždě.

Blaho pro tělo i mysl

Vlivy jógy jsou přirovnávány k antidepresivům, neboť stejně jako léky tlumí projevy nemoci. Praktikování má navíc dvojí efekt. Jóga se totiž zaměřuje jak na tělo, tak i mysl. Správně vedenými technikami a meditací má zklidňující účinek nejen na fyzickou schránku, ale i mysl. Prozatím se jóga doporučuje jako doplňková terapie ke standardní léčbě, předběžné studie totiž byly zkoumány na menších skupinách.

Metoda Mindfulness, v překladu technika všímavosti, vychází z buddhistického učení Abhidamma a jejím cílem je zklidnit mysl. Funguje na principu „tady a teď“, umět si vychutnat přítomný okamžik, žít v něm a nenechat se strhnout všudypřítomným tlakem. V USA a Velké Británii tuto techniku doporučuje i mnoho praktických lékařů nejen depresivním pacientům na základě publikovaných studií. Ty ukázaly, že pacienti díky tréninku všímavosti měli větší kontrolu nad svou myslí a jejími nemocemi.

Meditace jako dovednost

Pokud však čekáte, že se během krátkého tréninku zbavíte napětí či se dokonce zotavíte z deprese, nejspíš přijde zklamání. Meditace obecně vyžaduje poměrně hodně snahy a soustředění. Očekávat pokroky a vkládat do metody nereálná očekávání je přesným opakem toho, k čemu meditace slouží.

Pořádný nádech a poté výdech. Tak nějak by se dala ve zkratce popsat Wim Hofova metoda. Ledový muž, jak se autorovi tohoto konceptu přezdívá, slibuje téměř zázraky. Wim Hof radí, jak ovládnout svůj organismus a zůstat zdravý. Podle něj každý člověk dokáže za pomoci speciálních dýchacích technik a kontrolovaného otužování vědomě ovlivnit autonomní nervový systém, jenž je součástí periferního nervového systému. Vtip tkví v tom, že jak už název napovídá, autonomní systém nelze ovládat vůlí.

Trochu bláznivý chlapík

Nic z toho neušlo pozornosti vědců, a tak se rozhodli Wim Hofa podrobit sérii laboratorních testů. A nestačili se divit. Nejenže dokázal v ledové vodě regulovat a udržet svou tělesnou teplotu tak, že pro normálního člověka by byla neslučitelná se životem. Soustředěním a meditací také vědomě ovlivnil podvědomé reflexy. Kromě dechového cvičení je Wim Hof známý i tím, že miluje ledovou vodu. Jedině skrze ni lze podle něj dosáhnout úplného zklidnění mysli.

Za zmínku stojí i některé z jeho výzev. Pouze v šortkách uběhl maraton ve Finsku, v teplotách kolem -20 °C. Za dva dny zdolal Mt. Kilimanjaro a bez kyslíkové masky vystoupal také do výšky 6, 7 km na Mt. Everest, opět pouze v šortkách a ponožkách. Lidé po celém světě dennodenně praktikují jeho dýchací a meditační metody. Důvodů, proč začali s Wim Hofovou metodou, je mnoho. Někteří z nich však díky ní dokázali ovládnout své depresivní a úzkostné stavy. Psali jsme také: Úklid nejen doma, ale i v mysli. Metoda KonMari si získala příznivce po celém světě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47